Islamkritik er på tilbagetog i Frankrig

Franskmændene skelner i stigende grad mellem islam og islamisk ekstremisme, viser frisk meningsmåling

Trods mange sympatitilkendegivelser med satiremagasinet Charlie Hebdo, lader det til, at islamkritikken dæmpes i Frankrig.
Trods mange sympatitilkendegivelser med satiremagasinet Charlie Hebdo, lader det til, at islamkritikken dæmpes i Frankrig. Foto: Jean Michel Nossant / Sipa.

Frankrig er i krig efter terrorangrebene i Paris. Men ikke mod islam. Det er konklusionen på en meningsmåling, som bekræfter tidligere tegn på, at franskmændenes syn på islam som religion ikke er blevet mere negativt i kølvandet på de angreb, der kostede 17 mennesker livet i januar.

51 procent mener stadig, at islam er uforenelig med det franske samfunds værdier. Men det er et fald på 12 procentpoint i forhold til januar 2014 og 23 point mindre end året før igen. Ifølge målingen, som er blevet gennemført 10 dage efter terrorangrebene og offentliggjort i dagbladet Le Monde, mener 66 procent af franskmændene, at islam er en lige så fredelig religion som alle andre, og at jihadismen er en pervertering.

Halvdelen af franskmændene svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt landet er i krig efter terrorangrebene. Men fjenden er radikal islam, ikke islam i sig selv, konstaterer Brice Teinturier, leder af opinionsinstituttet Ipsos, der har gennemført målingen.

”Franskmændene ønsker en forstærket indsats mod terror, viser undersøgelsen, men kun 33 procent mener, at kimen til vold og intolerance er iboende i islam. Et flertal skelner klart mellem islam og jihadistisk terror og anerkender, at de muslimske ledere i Frankrig på en overbevisende måde har fordømt angrebene. Det har ført til en afklaring, som landets politiske ledere fra både regeringen og oppositionen også har bidraget til ved at undgå at blande islam og terror sammen,” mener Brice Teinturier.

Han peger på, at den store mobilisering om million-demonstrationerne den 11. januar har vist franskmændene et billede af et land, der står sammen.

”Det billede, franskmændene fik af sig selv, var ikke et billede af et splittet samfund med konkurrerende parallelsamfund i kamp mod hinanden, men billedet af et Frankrig der var forenet omkring fælles værdier. Selvom virkeligheden selvfølgelig er mere kompleks end som så, har det haft en betryggende virkning,” siger Brice Teinturier.

Frankrig har længe skilt sig ud som det land i Europa, hvor synet på muslimer er mindst negativt. Det amerikanske forskningscenter PEW dokumenterede i foråret 2014, at 72 procent af franskmændene har et positivt syn på muslimer. Bundrekorden har italienerne med 28 procent.

I Tyskland har tænketanken Bertelsmann Stiftungs religiøse forskningsprojekt, Religionsmonitor, netop offentliggjort en undersøgelse, der viser at 57 procent af tyskerne oplever islam som en trussel, mens 61 procent mener, at islam ikke hører til i Vesten. Her er det modsat Frankrig mistroen til islam, der er i vækst.

”Mange i Tyskland blander to meget forskellige problemstillinger sammen, nemlig islamisk terror i andre dele af verden og sameksistensen med muslimer i Tyskland,” sagde Bertelsmann Stiftungs direktør, Stephan Vopel til tysk presse efter offentliggørelsen af undersøgelsen dagen efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo.

”Sammenlignet med Tyskland har debatten om indvandring og om islam længe været på dagsordenen i Frankrig, og nogle spørgsmål er måske mere uddebatterede i Frankrig,” påpeger Jérme Fourquet, leder af afdelingen for opinionsundersøgelser ved analyseinstituttet Ifop.