Israel sagsøger kritisk fredsorganisation

Breaking the Silence, der samler vidnesbyrd fra soldater, er truet på livet

Efter krigen i Gaza i 2014 udgav Breaking the Silence en opsigtsvækkende rapport med vidnesbyrd fra 60 anonyme soldater, der fortalte om overdreven brug af magt, og at der ikke blev skelnet mellem civile og fjender. Nu vil landets statsanklager via en retssag tvinge Breaking the Silence til at opgive navnene på flere af soldaterne.
Efter krigen i Gaza i 2014 udgav Breaking the Silence en opsigtsvækkende rapport med vidnesbyrd fra 60 anonyme soldater, der fortalte om overdreven brug af magt, og at der ikke blev skelnet mellem civile og fjender. Nu vil landets statsanklager via en retssag tvinge Breaking the Silence til at opgive navnene på flere af soldaterne.

En af de mest fremtrædende menneskeretsorganisationer i Israel risikerer at måtte opgive sit arbejde, efter at statsanklageren har indledt en sag imod den. Det drejer sig om Breaking the Silence, der består af soldaterveteraner, som indsamler vidnesbyrd fra israelske soldater om hærens ageren på den besatte Vestbred og i Gaza.

Efter krigen i Gaza i 2014 udgav Breaking the Silence en opsigtsvækkende rapport med vidnesbyrd fra 60 anonyme soldater, der fortalte om overdreven brug af magt, og at der ikke blev skelnet mellem civile og fjender.

Siden har det israelske militærpoliti efterforsket flere af udsagnene for mulige krigsforbrydelser. Og nu vil landets statsanklager via en retssag tvinge Breaking the Silence til at opgive navnene på flere af soldaterne.

”For os er det meget klart. Det her er et forsøg på at bruge retssystemet som et instrument til at få lukket Breaking the Silence,” siger Yehuda Shaul, en af organisationens stiftere.

Breaking the Silence, der blandt andet er støttet af Folkekirkens Nødhjælp, arbejder på samme vilkår som journalister og er afhængig af at kunne sikre sine kilder anonymitet. Hvis den bliver tvunget til at offentliggøre navne på soldater, vil grundlaget for gruppens eksistens smuldre, og den må opgive sit arbejde. Dermed vil retssagen ifølge Yehuda Shaul ikke bare ødelægge organisationens arbejde, men begrænse ytringsfriheden i Israel.

Sagsanlægget kommer i forlængelsen af flere måneders tiltagende angreb imod Israels fredsbevægelse og menneskeretsorganisationer fra regeringspolitikere, højrefløjsorganisationer og medier. Det begyndte med en hård kritik af landets præsident, Reuven Rivlin, for at deltage i en konference, hvor Breaking the Silence også medvirkede.

Ord som ”landsforrædere” og ”muldvarpe” er blevet brugt af regeringsmedlemmer om flere af organisationerne, og et lovforslag, som vil ramme alle venstreorienterede organisationer, der får støtte af udenlandske, statslige donorer, er ved at blive behandlet i parlamentetet. Mens Brea-king the Silence ser retssagen som et led i en politisk kampagne fra ”den mest højreorienterede regering i Israels historie”, ser sagen anderledes ud for statsanklageren, der i avisen Haaretz påpeger:

”Den israelske stat mener, at det i højeste grad er i offentlighedens interesse at efterforske mistanken.”

I en kommentar til den britiske avis The Guardian siger en talsperson for den israelske hær, at det retslige tiltag er nødvendigt for at komme videre med efterforskningen, der blandt andet har brug for at se det uforkortede vidnesbyrd fra en soldat, der deltog i Gaza-krigen.

Det første retsmøde begynder på søndag. Hvis Breaking the Silence taber sagen, vil det være første gang i organisationens 11-årige historie, at den bliver nødt til at udlevere navnene på soldater mod sin vilje.