Japanerne fødes som shintoister og dør som buddhister

Det er et mindretal af japanerne, der kalder sig selv troende, men det forhindrer ikke cirka 70 procent af ...

Det er et mindretal af japanerne, der kalder sig selv troende, men det forhindrer ikke cirka 70 procent af dem i at deltage i den traditionelle nytårsbøn, hatsumodo, som her i Meiji-templet i Tokyo. Foto: Thomas Peter/ Reuters/Scanpix

Kun 20-30 procent af alle japanere kalder sig religiøse. Alligevel beder 70 procent af dem en bøn ved den lokale shinto-helligdom nytårsnat

Japan har godt 126 millioner indbyggere. Men hvis man samler de nationale statistikker over, hvor mange der på det religiøse felt er shintoister, buddhister, kristne, muslimer og tilhængere af alle mulige nye religioner, får man tilsammen et tal i nærheden af 200 millioner.

Forklaringen er, at de fleste japanere tæller med i statistikken som både shintoister og buddhister. Intet i de to religioner forbyder, at man kan være begge dele. De fleste familier foretrækker shinto-ceremonier ved livets glædelige begivenheder som fødsler og bryllupper, mens de ved død og begravelser finder den bedste trøst i de ceremonier, som praktiseres inden for den mere dystre buddhisme.

”Japanerne har en god evne til at gå til forskellige ceremonier under værtskab af forskellige religioner,” konstaterer professor Nobutaka Inoue fra Kokugakuin-universitetets shinto-fakultet.

Det betyder ikke, at jævne japanere opfatter sig selv som mere religiøse end andre. Tværtimod. Kun 20-30 procent af alle japanere svarer i en undersøgelse ja til, at de tror på en religion.

”Men alligevel praktiserer 70 procent af dem hatsumodo

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.