Jøder advarer mod at udvandre

Rabbiner og tidligere israelsk minister frygter, at udvandring fra Danmark vil svække solidariteten med jøder

Blomster og flag foran den jødiske synagoge i København efter attentatet i weekenden.
Blomster og flag foran den jødiske synagoge i København efter attentatet i weekenden.

Det vil være et alvorligt tilbageslag for Danmark, hvis de danske jøder følger opfordringen fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, om at ”vende hjem” til Israel. Det mener flere fremtrædende jøder.

”Danmark ville miste en del af sig selv,” siger rabbbiner Yitzi Loewenthal, som er leder af den jødiske bevægelse ChabaDanmark.

Netanyahu har i forbindelse med attentaterne i både Paris og København opfordret til jødisk masseindvandring til Israel, men det vil betyde et tab for det danske samfund og muligvis også for solidariteten i samfundet med jøder generelt. Det siger blandt andre Yitzi Loewenthal.

”Danmark har været god til at sige, at 'et angreb mod jøder er et angreb mod os'. Da man i Danmark reddede jøder under krigen, kiggede man ikke på dem som fremmede, men som danskere. Hvis der ikke er jøder tilbage, så bliver en jøde noget alt for eksotisk, og så kan det ende med, at en jøde bliver en fremmed,” siger han.

Michael Melchior, overrabbiner i Norge og tidligere israelsk socialminister og minister for den jødiske diaspora, er stærkt kritisk over for Netanyahus opfordring. Intet er vigtigere nu end at støtte den jødiske tilstedeværelse i Danmark, mener han.

”Den dansk-jødiske menighed har i mere end 350 år været en del af det danske samfund og har kunnet bevare og udvikle den jødiske diaspora. Derfor handler det nu om at støtte og udvikle den jødiske kultur og jødisk liv og dens tilknytning til Danmark, snarere end om at flytte den til Israel,” siger han og tilføjer:

”Min far (tidligere overra-biner i Danmark, Bent Melchior, red.) sagde til mig, at den opbakning, der har været de seneste dage fra det danske folk, mindede ham om 1943, da danskere med stort heltemod reddede ham og andre jøder fra nazisterne. Det er disse danskeres børnebørn og oldebørn, der i dag kommer og viser solidaritet med jøder. Det er et godt tegn.”

Men der er ingen fare for, at fraværet af en jødisk befolkning vil svække tolerancen eller støtten til jøder generelt. Det mener Jacob Feldt, lektor ved Roskilde Universitet, som blandt andet forsker i antisemitisme og jødisk historie.

”Hvis man siger, at samfundet er mere tolerant, hvis det er mangfoldigt og multikulturelt, er det et ideologisk udsagn. Tager du til London for eksempel, som er et meget multikulturelt samfund, er der masser af konflikter. Problemet er, at det er ulideligt for demokratiet og friheden, at en dansker, som går i synagogen engang imellem, skal havde det svært, fordi han antastes på gaden. Men generelt er Danmark en stabil nationalstat med relativt små minoriteter,” siger han.

Udviklingen viser, at jøder i stort tal forsvinder fra det europæiske kontinent. Efter Anden Verdenskrig var der cirka 3,8 millioner jøder tilbage i Europa. Selvom antallet af jøder globalt er vokset siden krigen, har antallet i Europa været støt faldende.

Før krigen boede flertallet af verdens jøder i Europa - 9,5 millioner ud af 16.6 millioner. I 1960 var der cirka 3,2 millioner tilbage, i 1991 cirka to milli0ner, og i dag er der kun omkring 1,4 millioner tilbage. Det viser tal fra 2010 fra forskningsinstituttet Pew Research Center.

Tal fra Jewish Agency (Jødisk Agentur) viser desuden, at 8640 jøder sidste år flyttede fra Vesteuropa til Israel. Det er 88 procent flere end året inden.

Spørger man Det Jødiske Samfund i Danmark, står man dog ikke over for nogen jødisk masseudvandring, vurderer Elon Cohn fra samfundet. Han anslår, at der er 7000-10.000 jøder i Danmark. Det tal har ikke ændret sig i mange år.

”Der er unge religiøse jøder, der flytter til Israel for at finde sig en kone. Men der er samtidig en migration til Danmark af både jøder fra Østeuropa og af israelere, der har fået sig en sød dansk kæreste. Så det balancerer nogenlunde.”