Jomfru-løfter kan udskyde sexdebut

Jomfruløfter kan få unge til at vente med deres seksuelle debut, viser amerikansk undersøgelse

Amerikanske teenagere, der lover at undgå sex før ægteskabet, er mindre tilbøjelige til at være seksuelt aktive end andre unge. Det viser en undersøgelse, der skriver sig ind i den langvarige debat om, hvorvidt seksualundervisning i USAs skoler skal diktere afholdenhed eller fokusere på prævention.

Tænketanken Rand Corporation, der står bag undersøgelsen, fulgte en repræsentativ gruppe 13-17-årige jomfruer igennem tre år. Cirka en fjerdedel af teenagerne havde afgivet jomfruløfter, og ved udgangen af de tre år havde 34 procent af dem haft sex, mens det samme gjaldt for 42 procent af de øvrige undersøgelsespersoner.

Ifølge undersøgelsens hovedforfatter, psykologen Steven Martino, kan jomfruløfter motivere teenagere, der ønsker at vente med sex.

At afgive et løfte kan skabe et socialt pres eller en social støtte, der hjælper dem med at gennemføre deres klart udtrykte offentlige intention, siger han til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Idéen med at lade teenagere afgive formelle kyskhedsløfter stammer fra USAs største evangelikale trossamfund, the Southern Baptist Convention, der begyndte at promovere konceptet i 1993.

Siden har det spredt sig til hele USA, hvor det er del af afholdenhedsprogrammer, der bygger på idéen om, at undervisning i seksualitet og prævention er et udtryk for misforstået frisind og blot opfordrer unge til at dyrke sex.

Undersøgelsen fra Rand Corporation anslår, at 23 procent af amerikanske teenage-piger og 16 procent af jævnaldrende drenge har afgivet jomfruløfter.

Steven Martino understreger, at den nye undersøgelse ikke bør bruges som argument for at erstatte al seksualundervisning med programmer, der fokuserer på jomfruløfter.

Men jomfruløfter kan være passende som en komponent i en bred seksualundervisning, siger han.

Uanset uenighederne om, hvordan sex bør diskuteres i klasseværelserne, hersker der enighed om, at amerikanske unges seksuelle adfærd er problematisk.

Debattører på begge sider af kyskhedsdebatten peger på, at én ud af fire amerikanske piger er smittet med en kønssygdom, og at USA har en af de højeste rater af teenagegraviditeter i den vestlige verden.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

Sidsel Nyholm

Født i New Delhi i 1977. Cand.comm i journalistik og historie fra Roskilde Universitetscenter i 2003. Siden 2006 korrespondent i USA for Kristeligt Dagblad. Tidligere ansat på Dagbladet Information og Berlingske Tidende. Har blandt andet bidraget til bogen "Historier om Amerika. Aktuelle strømninger i USA's litteratur" (2010).

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.