Kamp med bombemænd ryster USA

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler med pressen på sit ugentlige pressemøde tirsdag den 29. marts 2011. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2011)

Indbyggere i Boston-bydelen Watertown blev evakueret, da politiet gennemsøgte deres hjem i jagten på bombemændene. – Foto: Brian SnyderReuters. / Scanpix

relevante temaer

Menneskejagten på Boston-bombemændene er en dramatisk ny fortælling i historien om USAs kamp mod terror

Efter flere dages uvished om, hvem der står bag terrorangrebet i Boston i mandags, vågnede amerikanerne fredag op til et drama, der udspillede sig minut for minut på tv-skærmene.

Efter en skudveksling med de to formodede gerningsmænd natten til torsdag, der kostede den ene livet, blev Boston lukket ned for al offentlig aktivitet, og politiet indledte en massiv menneskejagt på den overlevende formodede terrorist, Dzhokhar Tsarnajev.

LÆS OGSÅ: Vi skal kunne se os selv i katastrofen

Ved redaktionens deadline fredag var menneskejagten stadig uafsluttet, og Boston var en anspændt spøgelsesby. Men det står allerede klart, at Boston-bomberne og deres spektakulære eftervirkninger udgør en dramatisk ny fortælling i historien om USAs kamp mod terror.

Angrebet i Boston var det første successrige terrorangreb mod et såkaldt blødt mål på amerikansk jord siden 11. september 2001 og genantændte befolkningens frygt for terror. Politiets identificering af 26-årige Tamerlan Tsarnajev og 19-årige Dzhokhar Tsarnajev, der er brødre og angiveligt etniske tjetjenere fra de russiske provinser i Nordkaukasus, viser nu amerikanerne, at nationens efterretningssapparat trods alt fungerer, og det kan til en vis grad genoprette en følelse af tryghed i slipstrømmen på chokket fra mandagens angreb.

De to formodede gerningsmænds motiv var fredag aften dansk tid imidlertid uklart. Der er umiddelbart ingen beviser på, at de er del af en international konspiration, men deres forbindelse til Ruslands urolige hjørne, Nordkaukasus, der er kendt for den blodige konflikt om Tjetjeniens selvstændighed, vil i den kommende tid blive endevendt. Ifølge amerikanske mediers interview med Tsarnajev-brødrenes onkel i løbet af i går er begge mænd muslimer, men ikke kendt for at være troende.

De terrormistænktes mulige politiske eller religiøse motiver er imidlertid kun en mindre del af det større billede, påpeger nogle kommentatorer i USA.

Al den stund det får os til at føle os trygge, er det så virkelig frugtbart at se på det politiske rationale, som galninge gør sig? Er de egentlig spørgsmål, som vi burde stille os selv: Hvorfor gør unge mænd det, de gør, og er der noget som helst håb om at ændre det, skrev eksempelvis Jennifer Delaney i en kommentar i internetavisen Huffington Post.

Andre påpeger, at de to brødres forbindelse til Nordkaukasus, der i stigende grad er kendt som et voldeligt centrum for internationale radikale islamister, kan markere en ny udvikling i USAs kamp mod terror, der hidtil mestendels har været fokuseret på Mellemøsten, Nordafrika og Sydasien.

Betydningen af det spor, der synes at føre fra bjergene i Nordkaukasus scenen for et ulmende vedvarende oprør til Nordamerikas boulevarder og forstadshuse, er indtil videre uklart, skrev avisen The Guardians tidligere Moskva-korrespondent Luke Harding i en analyse.

Tjetjeniens prorussiske præsident, Ramzan Kadyrov, afviste i går, at terrorangrebet i Boston havde noget at gøre med Tjetjenien og bebrejdede brødrenes opvækst i USA for volden.

De voksede op og studerede i USA, og deres attitude og holdninger blev formet der, sagde Kadyrov.

Sidsel Nyholm

Født i New Delhi i 1977. Cand.comm i journalistik og historie fra Roskilde Universitetscenter i 2003. Siden 2006 korrespondent i USA for Kristeligt Dagblad. Tidligere ansat på Dagbladet Information og Berlingske Tidende. Har blandt andet bidraget til bogen "Historier om Amerika. Aktuelle strømninger i USA's litteratur" (2010).

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.