Kan et foster føle smerte ved abort?

Ny lov i delstaten Utah skal beskytte fostre mod smerte under en abort, men læger siger, at den er udtryk for politisk indblanding, der kan skade deres patienter og bryder med medicinsk etik

En ny abortlov, der træder i kraft i dag i den amerikanske delstat Utah, pålægger læger at give smertestillende medicin til fostre, når en kvinde, der er 20 uger eller længere henne i graviditeten, skal have foretaget en abort.
En ny abortlov, der træder i kraft i dag i den amerikanske delstat Utah, pålægger læger at give smertestillende medicin til fostre, når en kvinde, der er 20 uger eller længere henne i graviditeten, skal have foretaget en abort. .

En ny abortlov, der træder i kraft i dag i den amerikanske delstat Utah, pålægger læger at give smertestillende medicin til fostre, når en kvinde, der er 20 uger eller længere henne i graviditeten, skal have foretaget en abort. Samtidig skal de meddele kvinden, at fostret måske vil kunne føle smerte, hvis hun beslutter at gennemføre aborten.

En læge, der nægter, kan blive straffet med op til et års fængsel ifølge loven, der i sidste måned blev vedtaget med stort republikansk flertal.

Det har skabt en heftig debat mellem lovgivere og læger i Utah om, hvilken rolle politik bør spille i forholdet mellem patienter og læger og i afvejningen af videnskabelig dokumentation.

”Det er et uhørt forsøg på at fortælle os, hvordan vi skal praktisere lægevidenskab,” siger Alexandra Eller, som er graviditets- og fødselsspecialist ved University of Utah, til CNN.

Hun har sammen med 24 andre læger i Utah protesteret over for den lovgivende forsamling, fordi de mener, at unødig bedøvelse eller anæstesi skaber sundhedsrisici for gravide kvinder.

Samtidig siger lægerne, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at fostre kan føle smerte før senere i graviditeten.

De bakkes op af USA’s organisation for fødselslæger og gynækologer, som henviser til den seneste forskning om, at smertefølelse hos fostre ikke er sandsynlig før det tredje trimester, altså fra omkring 28. graviditetsuge.

”Velfunderet sundhedspolitik er baseret på videnskabelige fakta og dokumenteret lægekunst fri for politisk indblanding i læge-patient forholdet,” skriver organisationens administrerende direktør, professor Hal C. Lawrence, i en erklæring.

Utahs guvernør, Gary Herbert, der underskrev loven, har sagt, at han ikke alene er ”urokkelig i støtten for retten til liv”, men også ”tror på at minimere enhver smerte, som kan blive påført et ufødt barn”.

Loven er den første af sin slags i USA, og dens tilhængere mener ikke, at spørgsmålet om, hvorvidt fostre kan føle smerte i forbindelse med en abort, er fuldt besvaret.

”Mere end noget andet håber vi, at loven tjener til at åbne en dialog her i landet om ufødte babyers evne til at føle smerte,” lyder det fra Mary Taylor, der står i spidsen for antiabort-organisationen Pro-Life Utah, i en e-mail.

Men flere graviditets- og fødselslæger i Utah advarer om, at loven pålægger kvinder unødvendige sundhedsfarer ved at påtvinge dem en type bedøvelse eller smertelindring, som der ikke er medicinsk begrundelse for at give. Ofte gives lokal og ikke fuld bedøvelse eller smertelindring ved abort.

Fødselslægen Leah Torres, der her ses foran Utahs lovgivende forsamling i Salt Lake City, kan ikke se nogen videnskabelig eller medicinsk grund til at give smertestillende medicin til et foster, der skal aborteres.
Fødselslægen Leah Torres, der her ses foran Utahs lovgivende forsamling i Salt Lake City, kan ikke se nogen videnskabelig eller medicinsk grund til at give smertestillende medicin til et foster, der skal aborteres. Foto: Kim Raff/The New York Times

Ved sene aborter, som kan skyldes betydelige fostermisdannelser, vælger nogle kvinder at føde barnet naturligt for at tage afsked med det. En bedøvelse af barnet vil forhindre den sidste kontakt mellem moren og barnet, påpeger flere fødselslæger.

”Denne lov handler om politik og intet andet,” siger læge Leah Torres, som er specialist i gynækologi, fertilitet og fødsler.

En gang om måneden arbejder hun på den ene af Utahs to godkendte abortklinikker i byen Salt Lake City.

”Det er en politisk ideologi, der kriminaliserer læger og er skadelig for patienter. Hvis jeg er pålagt at give en medicinsk behandling, som der ikke er videnskabeligt belæg for, så tvinger denne lov mig grundlæggende til at eksperimentere på gravide kvinder og ophæver deres autonomi til at nægte at deltage i dette eksperiment.”

Den nye lov vil med stor sandsynlighed komme til at gælde ganske få aborter i Utah. I 2014 fik 17 kvinder foretaget abort efter 20 ugers graviditet, heraf de 14 på grund af seriøse fostermisdannelser.

”Loven til beskyttelse af det ufødte barn omfatter ikke så mange aborter, som vi havde ønsket,” medgiver Mary Taylor fra Pro-Life Utah, men hun håber, at loven kan få vendt fokus mod fostrets rettigheder:

”Denne type lov er med til at oplyse folk om fostret som et menneske og om, at abort er barbarisk i sin natur. Det er min bøn, at med viden og opmærksomhed i samfundet vil vi komme til et punkt, hvor vi ikke længere accepterer abort.”

Ifølge gynækologen Leah Torres bør en kvindes ret til at træffe sine egne sundheds- og familievalg altid gå forud for fosteret. Samtidig mener hun ikke, at argumentet om smertelindring giver mening.

”Loven har undtagelser for kvinder, der har været udsat for voldtægt eller incest. Hvorfor må disse fostre i givet fald føle smerte? Og hvorfor forlanger politikerne ikke bedøvelse eller smertelindring, når vi opererer på fostre i det tredje trimester?”

Hun siger, at hun hellere vil risikere fængsel end at risikere at skade sine patienter.

”Udfra et etisk og moralsk synspunkt og som professionelt trænet specialist er jeg forpligtet til at tilbyde den bedste og sikreste pleje til mine patienter. Også selvom det betyder, at jeg er tvunget til at bryde loven,” siger Leah Torres.