Katolikker splittet over Charlie Hebdo

En del af Frankrigs katolikker er splittet mellem solidaritet med ofrene og fordømmelse af et blad, der er kendt for at håne katolikkerne og paven

Frankrigs katolske ledere deltog i den nationale sørgedag i torsdags, blandt andet med en mindehøjtidelighed i Notre Dame i Paris. Arkivfoto: Scanpix
Frankrigs katolske ledere deltog i den nationale sørgedag i torsdags, blandt andet med en mindehøjtidelighed i Notre Dame i Paris. Arkivfoto: Scanpix.

”Det, der er sket, er forfærdeligt. Men nej, jeg skal ikke demonstrere i dag.”

Alain er katolik og trofast kirkegænger. Han var til gudstjeneste i Saint Jean-katedralen i Lyon, en af Frankrigs katolske højborge, i går formiddag. Men han var ikke blandt de hundredetusinder af franskmænd, som om eftermiddagen marcherede i tavs protest mod terrorangrebet på Frankrig, som siden i onsdags har kostet 17 mennesker livet, deriblandt 12 med tilknytning til det satiriske magasin Charlie Hebdo.

Landets katolske ledere deltog i den nationale sørgedag i torsdags, blandt andet med en mindehøjtidelighed i Notre Dame i Paris. Og Paris's ærkebiskop, Jean Vingt-Trois, opfordrede til at deltage i marchen i går i Paris.

”Det er normalt, at Frankrigs katolikker har lyst til at deltage,” sager han forud for demonstrationen.

Men en del menige katolikker vil gerne udtrykke deres vrede over terrorbølgen og deres solidaritet med ofrene. Men ikke med Charlie Hebdo.

”Dette vulgære blad har bragt så mange nedrige karikaturtegninger af paven og af katolikkerne, at jeg ikke kan få mig selv til at deltage i en march, der forsvarer Charlie Hebdo's ytringsfrihed. Sådan er der mange, der har det i min omgangskreds,” siger Alain, der støttes af Patrick, ligeledes foran Saint Jean-katedralen i går formiddag.

Den prædiken, de netop havde lyttet til, indeholdt flere henvisninger til ugens blodige begivenheder med opfordringer til at fastholde kirkens fredsbudskab. Men den indeholdt ingen opfordring til at slutte sig til marchen om eftermiddagen. Ifølge en repræsentant for Frankrigs katolske kirke står det de enkelte stifter frit for, hvordan de vil reagere på begivenhederne. Flere stifter har indkaldt til ”fredsbøn”, andre til en faste. Men bispekonferencen opfordrer ikke til en samlet, koordineret reaktion.

I 2008 lagde organisationen ACRIF - Alliancen mod Racismen og for Forsvaret af Fransk og Kristen Identitet - sag mod Charlie Hebdo for et ”pave-særnummer”.Dominique Quinio, chefredaktør for det katolske dagblad La Croix, erkender, at Charlie Hebdo ofte har provokeret de franske katolikker.

”Vi har ikke altid været enige med Charlie Hebdos redaktionelle linje, som går ud på at håne religioner. Men vi deltager i denne nationale samling omkring ytringsfriheden, fordi vi i denne situation må stå sammen om ytringsfriheden som demokratisk princip,” siger Dominique Quinio.