Kina devaluerer for at styrke væksten

Den kinesiske devaluering vil gavne Kinas økonomi, men ramme os andre, siger seniorchefkonsulent Allan Sørensen fra Dansk Industri

Kina devaluerede i går for anden dag i træk sin valuta, yuan, der nu er faldet med fire procent i forhold til den amerikanske dollar.
Kina devaluerede i går for anden dag i træk sin valuta, yuan, der nu er faldet med fire procent i forhold til den amerikanske dollar. . Foto: Xinhua.

Kina devaluerede i går for anden dag i træk sin valuta, yuan, der nu er faldet med fire procent i forhold til den amerikanske dollar. Devalueringen er kommet som en overraskelse, fordi Kina i mange år har holdt en stabil valutakurs og endda ladet kursen stige.

Allan Sørensen, seniorchefkonsulent i Dansk Industri, forklarer:

Hvorfor devaluerer Kina nu?

"Kina har sat et vækstmål for i år på syv procent, men prognoserne viser, at man får svært ved at nå det. Det er især de skuffende tal for eksporten, der trækker ned. En devaluering vil gøre kinesiske varer billigere i udlandet, og det vil sætte gang i eksporten og løfte væksten i hele den kinesiske økonomi."

Hvilke konsekvenser får det for Kina?

"En devaluering fungerer sådan, at når valutaen bliver svækket, bliver de kinesiske varer billigere, samtidig med at det bliver dyrere for kineserne at købe udenlandske varer. Det styrker eksporten og vil være med til at styrke væksten i Kina. Selvom de-valueringen er rettet mod eksporten, handler det om at få gang i væksten. Devalueringen er en reaktion på, at den kinesiske ledelse har svært ved at leve op til egne vækstmål."

Hvad bliver konsekvenserne for resten af verden?

"Her får det den modsatte effekt. Den kinesiske devaluering rammer os andre og stiller os i en værre situation, fordi den kinesiske konkurrenceevne styrkes, når kinesiske varer bliver billigere i forhold til konkurrenternes. Så nabolandene vil formentlig følge efter med svækkelser af deres valutaer. Men vi skal også huske på, at kineserne har ladet deres valuta følge den amerikanske dollar tæt, og fordi dollaren er steget, er den kinesiske yuan også steget. Så selvom Kina nu har devalueret med fire procent, var yuanen i det seneste år steget med omkring 17 procent i forhold til euroen og danske kroner. Altså 17 procent i perioden op til denne devaluering."

Vil danskerne kunne mærke det på pengepungen?

"Både og. De danske eksportvirksomheder, der er i direkte konkurrence med kinesiske virksomheder vil kunne mærke den kinesiske devaluering og blive udsat for hårdere konkurrence. På den anden side importerer vi mange kinesiske varer som for eksempel elektronik, og når de bliver billigere, er det jo godt for forbrugerne. Danmarks eksport til Kina kan også blive ramt. Vi venter en fortsat stigning i eksporten, men væksten vil ikke blive helt så høj som uden en devaluering."

Er vi på vej ud i en periode med international valutauro?

"Nej, ikke umiddelbart, men det er for tidligt at sige. Den kinesiske devaluering kommer først og fremmest som en reaktion på, at valutakursen var blevet høj. Men selvfølgelig skaber det usikkerhed om, hvad der nu vil ske, og om andre lande vil følge efter. Som udgangspunkt er Kinas devaluering en mindre ting, men som sagt kan det ramme danske virksomheder på konkurrence-evnen i forhold til kinesiske virksomheder, og det kan få følger for den danske eksport til Kina, eksempelvis for fødevarebranchen."