Kina ser med skepsis på både Clinton og Trump

Kinesiske medier kalder det amerikanske valg ”kaotisk” og bruger det til at advare mod vestligt demokrati

I en kommentar betegner kommunistpartiets talerør, Folkets Dagblad, den amerikanske valgkamp som ”kaotisk” med henvisning til den republikanske kandidat Donald Trumps skatteunddragelser og striden om Hillary Clintons brug af en privat e-mailserver.
I en kommentar betegner kommunistpartiets talerør, Folkets Dagblad, den amerikanske valgkamp som ”kaotisk” med henvisning til den republikanske kandidat Donald Trumps skatteunddragelser og striden om Hillary Clintons brug af en privat e-mailserver. . Foto: AP Photo/Christian Torres.

Kinesiske aviser har hånet den amerikanske valgkamp med henvisning til de mange skandaler, der har omgivet begge kandidater. Konklusionen lyder, at USA ikke har ret til at belære andre om demokrati.

Kina bliver ofte fornærmet over udenlandsk kritik af sit et-partisystem, især når det kommer fra USA. Intet land har ret til at forsøge at tvinge Kina til at ændre et system, der bedst passer til Kinas situation, er kommunistpartiets holdning.

I en kommentar betegner kommunistpartiets talerør, Folkets Dagblad, den amerikanske valgkamp som ”kaotisk” med henvisning til den republikanske kandidat Donald Trumps skatteunddragelser og striden om Hillary Clintons brug af en privat e-mailserver. Begge kandidater har desuden været mere optaget af personlige angreb end af at diskutere væsentlige spørgsmål, skriver avisen ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters.

”Disse mærkværdigheder viser ikke kun tydeligt den krise, som det etablerede politiske system i USA befinder sig i, men peger også på korruptionen i det amerikanske system,” hedder det i kommentaren, der er skrevet under pseudonymet ”Zhong Sheng” – ”Kinas stemme”.

”I lang tid har USA pralet af, at landets ekstremt livlige valg er et tegn på systemets overlegenhed, og man har brugt det til at kritisere det store flertal af udviklingslande. Denne ekstreme selvtillid og arrogance bør tøjles,” mener avisen.

Den nationalistiske tabloidavis Global Times skriver i en leder, at skandalerne viser, at vestligt demokrati ikke er overlegent og ikke uden videre kan overføres til andre lande:

”Vestlige lande har et retssystem på plads for at sikre den sociale stabilitet i lyset af dette kaos, men mange udviklingslande, der forsøger at lære for hurtigt af dem, vil kun pådrage sig social ustabilitet.”

Hvordan den kinesiske befolkning ser på de to kandidater, viser en nylig meningsmåling fra det amerikanske Pew Research Center. Her foretrækker et flertal Clinton frem for Trump, men tilslutningen er ikke overbevisende.

37 procent af de adspurgte har mest tillid til, at Hillary Clinton kan håndtere globale anliggender godt, mens kun 22 procent har tillid til Donald Trumps evner. 35 procent har dog et negativt syn på Clinton, mens tallet er 40 procent for Trump.

Meningsmålingen, der omfatter 3100 kinesere, fandt også, at et stort flertal – mere end 80 procent – er stærkt skeptiske over for USA og opfatter landet som en trussel mod Kina.

Clinton har mange års erfaring med Kina og har haft flere sammenstød med kinesiske ledere på grund af hendes syn på menneskerettigheder og det faktum, at hun som udenrigsminister under Barack Obama stod i spidsen for USA’s fornyede fokus på Asien. En politik, som Kina opfatter som et forsøg på inddæmning.

Trump har til gengæld bebrejdet Kina tabet af amerikanske arbejdspladser og beskyldt kineserne for at snyde i den globale handel. Han har truet med sanktioner og vil trække USA ud af den globale klimaaftale, et skridt, som Kina har advaret imod.