Kineserne skal bytte penge med ren luft

Kinas ledere lover nulvækst i forbruget af kul og ingen tolerance over for korruption. Kineserne skal vænne sig til den laveste økonomiske vækst i et kvart århundrede

Smoggen ligger tungt over Kinas byer.
Smoggen ligger tungt over Kinas byer. Foto: Peter Parks.

Den økonomiske vækst i Kina vil i år komme til at ligge omkring syv procent. Det er den laveste vækst i 25 år, men en tilstand, som landets ledelse betegner som det ”nye normale”, og en ny virkelighed, som kineserne skal vænne sig til.

Sådan lød budskabet, da årets møde i Den Nationale Folkekongres i går blev skudt i gang med den kinesiske regeringsleder, Li Keqiangs, åbningstale. Traditionen tro var der et enormt sikkerhedsopbud omkring Den Himmelske Freds Plads og Folkets Store Hal, hvor parlamentsmødet finder sted.

Politibetjente kropsvisiterede kinesiske turister, der ønskede at se Maos portræt og Den Himmelske Freds Plads, men sidstnævnte kunne de godt glemme alt om.

”Det er forbudt at besøge pladsen på grund af mødet, men Den Forbudte By er åben,” forsøgte en ivrig guide, der tilbød sin assistance til de mange mennesker i køen foran afspærringerne.

I sin tale fastslog regeringsleder Li Keqiang, at årene med tocifrede væksttal er forbi. Nu handler det om at dreje økonomien væk fra eksport og en hæmningsløs vækst, der ganske vist har løftet millioner af mennesker ud af fattigdom, men har forurenet landet i katastrofal grad.

”Miljøforurening forringer folks livskvalitet og er et problem, der tynger deres hjerter,” erkendte Li Keqiang, der i sidste års tale erklærede ”krig” mod forureningen.

I år nøjedes han med at love, at regeringen vil stræbe efter nulvækst i forbruget af kul, der er én af de værste kilder til luftforurening, men det var den lavere økonomiske vækst, der var i fokus, og tonen var dyster.

”De udfordringer, vi står over for i år, er formidable og kan vise sig at være større end sidste år. Det nye år vil blive afgørende for en uddybning af reformerne,” understregede Li Keqiang.

Det indebærer reformer af de statsejede virksomheder, der stadig dominerer store dele af økonomien, og desuden skal bankvæsenet og de finansielle markeder liberaliseres. Regeringens mål er at skabe 10 millioner nye arbejdspladser i år mod 13 millioner sidste år og holde arbejdsløsheden i byerne nede på 4,5 procent.

Ifølge kinesiske økonomer har Kina gode muligheder for at skabe flere arbejdspladser inden for servicesektoren. Og mens den lavere vækst også berører resten af verden i form af lavere priser på råvarer, peger de på, at den voksende kinesiske middelklasse er en gevinst for alle.

Ikke mindst det stigende antal kinesiske turister, der rejser til udlandet og bidrager til andre landes økonomi. Sidste år drog 100 millioner kinesere på eventyr, og tallet ventes kun at vokse.

Indsatsen mod forurening og korruption har også været med til at lægge en dæmper på Kinas vækst, fordi lokale ledere og embedsmænd er bange for at godkende nye projekter af frygt for at blive anklaget for korruption. Li Keqiang fastslog imidlertid, at korruptionskampagnen fortsætter ufortrødent:

”Vi har ingen tolerance over for korruption, og alle, der bliver fundet skyldige, vil blive straffet hårdt.”

Selvom økonomien er for nedadgående, er der råd til at øge militærbudgettet med 10,1 procent. Ledelsen hævder, at det er nødvendigt for at modernisere militæret, mens nabolandene ser nervøst til. Kina har territoriale stridigheder med blandt andet Japan og Vietnam.