Klokkerne ringer stadig til bøn i Iraks ældste kloster – trods Islamisk Stat

Fra klosteret har munkene udsigt over store dele af Nineve-regionen og kan om aftenen se lysglimtene fra ...

Fra klosteret har munkene udsigt over store dele af Nineve-regionen og kan om aftenen se lysglimtene fra luftangrebene mod Islamisk Stat, som står blot fire kilometer væk. Foto: Nikolaj Krak

Islamisk Stat var blot et par kilometer fra det 1600 år gamle Sankt Matthæus Kloster i Irak, inden kurdiske soldater gik til modangreb. I dag står den historiske bygning intakt, men mismodet har bredt sig blandt munkene

Der er noget både storslået og mistrøstigt over udsigten fra det assyriske Sankt Matthæus Kloster i Nordirak. I over 1600 år har det ligget som mejslet ind i klippevæggen øverst på det stejle Maqlub-bjerg med frit udsyn over Nineve-regionen. Det er over disse vidtstrakte sletter, at kristendommen i sin helt spæde begyndelse slog rødder, og hvor et væld af kirker og klostre har skudt frem og formet et af verdens ældste kristne samfund.

Men det er også her, at Is-lamisk Stat (IS) har udført nogle af de værste ødelæggelser af både kristendommens og andre religioners kulturhistoriske skatte. For eksempel er den gammeltestamentlige profet Jonas' grav lagt i ruiner, og i sidste uge viste satellitbilleder, at det 1400 år gamle Sankt Elias Kloster er blevet jævnet med jorden.

Midt i dette morads af ødelæggelser hæver det imposante Sankt Matthæus Kloster, et af Mellemøstens ældste fungerende klostre, sig som en lysende undtagelse fra ekstremisternes hærgen.

”Klosteret har altid overlevet. Det er det gennemgående træk igennem hele stedets lange historie,” lyder det fra klosterets daglige leder fader Yousif, en 41-årig

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.