Kønsopdelt svømning vækker debat i Sverige

Egne tider i svømmehaller for kvinder og kønsadskilt undervisning har ligesom i Danmark udløst svensk opstandelse. Opdeling skader integrationen, vurderer forskere

En skole for flygtningebørn i Helsingborg vil lave separat svømmeundervisning for drenge og piger. Det har sat sindene i kog i Sverige. –
En skole for flygtningebørn i Helsingborg vil lave separat svømmeundervisning for drenge og piger. Det har sat sindene i kog i Sverige. – .

Er det ekstremisme at tvinge piger til at vise sig i badetøj foran drenge? Eller er kønsopdelt svømning udtryk for et kulturelt nederlag, der skader integrationen?

De spørgsmål diskuteres ikke alene i Danmark, men også heftigt i Sverige. Det sker, efter at det er kommet frem, at en skole for flygtningebørn i Helsingborg vil lave separat svømmeundervisning for drenge og piger. Olympiaskolen vil adskille 50 drenge og 6 piger.

Kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke fra Miljøpartiet ser det som et nederlag, hvis samfundet ender med at tilpasse sig religiøse krav og glæder sig tværtimod over, at kvinder og mænd i dag bader sammen.

”Efter mange års og mange generationers ligestillingskamp er det en sejr,” siger hun til svensk stats-tv, SVT.

Andre er dog stærkt uenige. Eksempelvis Sveriges bademesterforbund, der mener, kønsopdelingen bør tillades som en pragmatisk løsning for at sikre, at alle børn lærer at svømme.

Også kommunalpolitiker Maria Nordström, der er leder af de liberales gruppe i Helsingborgs byråd, bakker op om kønsadskillelse. Hun kalder det ligefrem ekstremisme, hvis man står fast på, at indvandrerpiger skal bade med drenge.

”Pigerne kommer fra lande, hvor det er normen at skjule kroppen og kan være strafbart at eksponere sig (…) I Sverige, frihedens land, skal vi politikere ikke tvinge dem til at gøre det,” siger hun til Helsingborgs Dagblad.

Pernilla Ouis, der er lektor med speciale i køn og etnicitet ved Malmø Universitet, forstår godt bademesterforbundets argument om, at adskillelse kan være den eneste måde, pigerne kan lære at svømme på. Men hun mener, at det skader integrationen, hvis man giver efter.

”I et demokratisk og ligestillet samfund er det ikke i orden at opdele folk efter køn, religion eller etnicitet. Og det gælder også i forhold til offentlige bade og undervisning i skolen. I stedet for at pege på, at skolen eller svømmehallen skal ændre politik, burde man koncentrere sig om det kvindesyn, der ligger bag ønsket,” siger Pernilla Ouis.

Foruden skolen i Helsingborg er der også flere svømmehaller, der har indført kønsopdeling. Eriksdals- badet i Stockholm indførte kønsopdeling efter en række sager, hvor migrantdrenge mistænkes for at stå bag overgreb mod piger. Desuden har Fittjabadet ved Stockholm egne mandefri dage.

Pernilla Ouis mener, at det strider grundlæggende mod ligestillingen, hvis man accepterer, at adskillelse er den eneste måde, pigerne kan være i fred på.

”Årsagen til, at det er nødvendigt med kønsopdeling, er, at der i nogle grupper hersker et problematisk kvindesyn. Der er ikke løsningen at opdele, men at forandre den mandskultur. Ellers medvirker man til at opretholde den,” forklarer hun.

Mehrdad Darvishpour, der er sociolog og forsker i flygtningebørns vilkår ved universiteterne i Stockholm og Mälardalen, er enig.

”Det er en balancegang med kulturelle særpræg. På den ene side er der forældrenes ret til at opdrage, men barnets ret til at gå i skole på samme måde som svenske børn vejer tungere. Hvis man accepterer, at de muslimske piger har særlig undervisning, er man med til at støde dem væk og udpege dem som anderledes,” siger han.