Kongen, der faldt i agtelse

En række skandaler har fået den spanske konges stjerne til at falde til et lavpunkt i befolkningen. Juan Carlos I runder i dag de 75 år

41 procent af spanierne ville hellere have en republik end kong Juan Carlos, der i dag fylder 75 år. –
41 procent af spanierne ville hellere have en republik end kong Juan Carlos, der i dag fylder 75 år. –. Foto: .

Da de tre royale børn i Storbritannien, deriblandt kronprins Charles, blev skilt eller separeret, var moderen, dronning Elizabeth, ikke sen til at betegne 1992 som et annus horribilis. Det samme har Spaniens kong Juan Carlos god grund til at kalde 2012, året, hvor skandalerne har plaget den familie, der ellers havde været et forbillede for alverdens monarkier.

Ifølge en meningsmåling foretaget af dagbladet El Mundo har skandalerne fået kongens popularitet til at falde seks procentpoint.

LÆS OGSÅ: Kongens fald

Kun 54 procent af spanierne støtter nu monarkiet, mens 41 procent foretrækker en republik. Og for første gang i de 37 år, kongen har regeret, mener et flertal, at han bør abdicere og overlade tømmerne til kronprins Felipe.

Så kongen kunne næsten ikke have fået dårligere nyheder i gave til sin 75-års fødselsdag.

Men han har i vid udstrækning selv været ude om det. Midt i det værste økonomiske stormvejr i Spanien i nyere tid tog kongen mod en invitation fra en saudiarabisk sheik til at tage på en luksusrejse til Botswana for at skyde elefanter.

Skæbnen ville, at kongen snublede og brækkede hoften, og i hast måtte han hentes hjem og på operationsbordet i Madrid. Dagen efter bragte aviserne et billede af kongen med sin riffel foran en nedskudt elefant.

Dette billede ændrede mange spanieres syn på den sympatiske monark, der havde været en afgørende brik i overgangen fra diktatur til demokrati. Mange midaldrende og ældre spaniere kan huske, at han i 1981 tonede frem på tv-skærmene og som chef for de væbnede styrker proklamerede, at han stod last og brast med folket om demokratiet. Dermed gik luften af det kupforsøg, som fascistiske militærfolk havde indledt nogle timer tidligere.

Der er næppe tvivl om, at kongens hofte gav ham færre smerter end det styrtdyk i hans image, som elefantjagten havde medført. På vej ud fra hospitalet kaldte han pressen til sig og sagde: Jeg er meget ked af det. Jeg tog fejl. Det skal aldrig gentage sig!.

Men kongen havde også andre hovedbrud. Især med sin svigersøn, hertug Iñaki Urdangarin, der mistænkes for korruption i millionklassen. Mistanken opstod allerede i 2011, men i løbet af 2012 kom det frem, at Urdangarin, tidligere elitehåndboldspiller og gift med prinsesse Cristina, kan have snydt de offentlige kasser for op imod 11 millioner euro (lidt over 80 millioner kroner).

Om nogle uger ventes anklageren i sagen at afkræve ham en kaution på flere millioner euro for at undgå, at myndighederne beslaglægger hans ejendom.

I det forløbne år har rygterne også svirret om kongens ægteskabelige forhold til dronning Sofia. Parret besluttede ikke at fejre deres guldbryllup, og nogle hævder, at det skyldes, at de ikke længere taler sammen. Årsagen skulle angivelig være, at kongen har fået en tysk prinsesse som kæreste, som han tog på den famøse elefantjagt sammen med.

Spørgsmålet er, om skandalerne har gjort ubodelig skade på det spanske kongedømme. Jaime Peñafiel, Spaniens største hofekspert, er pessimistisk:

Monarkiet varer kun, så længe Juan Carlos lever. Han kan måske holde 8-10 år endnu. Derefter tvivler jeg på, at Spanien kan forblive et kongedømme, sagde han for nylig til El Mundo.