Kopterne betaler prisen for Mursis fald i Egypten

Egyptens kristne er blevet gjort til syndebukke og udsat for en lang række overgreb af islamistiske grupper, konkluderer Amnesty International

I følge en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationa, har Egyptens kristne koptere, mere end nogen anden gruppe, måttet tage skylden for præsident Mohamed Mursis fald for mere end tre måneder siden. På billedet ses egyptiske koptere, hvis hus blev blev brændt og plyndret under et angreb fra islamistiske mænd.
I følge en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationa, har Egyptens kristne koptere, mere end nogen anden gruppe, måttet tage skylden for præsident Mohamed Mursis fald for mere end tre måneder siden. På billedet ses egyptiske koptere, hvis hus blev blev brændt og plyndret under et angreb fra islamistiske mænd. . Foto: KHALED DESOUKI Denmark.

Mere end nogen anden gruppe har Egyptens kristne koptere måttet tage skylden for præsident Mohamed Mursis fald for mere end tre måneder siden.

Det fremgår af en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der blev offentligjort i går.

Der har været en markant optrapning af sekteriske spændinger og et hidtil uhørt antal angreb, siden forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi erklærede, at Mohamed Mursi ikke længere er præsident den 3. juli 2013, står der i rapporten.

LÆS OGSÅ: Egypten i oprør: Undtagelsestilstand i en måned

Amnesty International har dokumenteret ødelæggelsen af 43 kirker og 207 butikker og lejligheder ejet af kristne siden Mursis fald. Hos en række egyptiske organisationer er listen endnu længere: Mindst 100 kirker er ifølge den koptiske pave Tawadros II blevet ødelagt eller beskadiget.

Konklusionen fra Amnesty International er, at islamistiske grupper og især dele af Det Muslimske Broderskab bevidst har gjort Egyptens kristne til syndebukke efter Mursis fald.

Rapporten redegør for den stærkt kritiske tone mod kristne, mange muslimske prædikanter har anført.

LÆS OGSÅ: Obamas fravær skaber tvivl i Asien

Kirken og kommunisterne støttede forsvarsministeren, og de kristne står bag mord på muslimer. Hvis I vil forsøge at stoppe Allahs vilje, så se, hvad der vil ske, sagde den kendte prædikant Asem Abdel Maged foran jublende islamister på Rabaa-pladsen i Kairo.

Samuel Tadros, egyptisk forfatter og forsker ved Hudson Instituttet i Washington, mener, at den koptiske kirkes støtte til kuppet mod Mursi er et resultat af Det Muslimske Broderskabs uforsonlige politik over for de kristne i løbet af det år, Mursi sad på magten.

Den koptiske kirkes støtte til kuppet mod Mursi var forventet. Mursi antydede tydeligt, at han brød sig mindre om kopterne. Deres bekymringer blev tilsidesat i forfatningen, og under hans styre blev den koptiske katedral i Kairo, selve hjertet for egyptisk kristendom, angrebet af bøller i timevis. Under Mursi stod det klart, at koptere ville forblive andenrangsborgere, siger Samuel Tadros.

Youssef Sidhom, chefredaktør for den koptiske ugeavis Watani, frygter, at overgrebene vil fortsætte.

Problemet er, at blodbadet blot er en forsmag på, hvad vi kan forvente fremover, hvis vi gør som dele af det internationale samfund forventer af os og redder Det Muslimske Broderskab. Det spildte blod vil uundgåeligt være vores, siger han og antyder, at den eneste løsning er en hård hånd mod de grupper, der står bag den sekteriske vold.

Egyptens koptere udgør omkring 10 procent af den samlede befolkning på 85 millioner.