Kraftig eskalering af vold mod kristne egyptere

Mens over 60 kirker er blevet angrebet af islamiske ekstremister, er volden nu også begyndt ramme kristne skoler, forretninger og private hjem. Amnesty mener, at den egyptiske militærledelse kunne have forhindret angrebene

Situationen for de egyptiske kristne er eskaleret. Ikke alene er 38 kirker blevet brændt og 23 blevet delvist ødelagt, nu er også kristnes hjem, skoler og forretninger – som her i byen Minia – blevet plyndret og brændt. –
Situationen for de egyptiske kristne er eskaleret. Ikke alene er 38 kirker blevet brændt og 23 blevet delvist ødelagt, nu er også kristnes hjem, skoler og forretninger – som her i byen Minia – blevet plyndret og brændt. –. Foto: .

Selvom mange kristne egyptere har udtrykt glæde over, at Det Muslimske Broderskab er sat fra magten, må de samtidig konstatere, at militærets massive overtagelse af kontrollen kun har ført til en hidtil uset stigning i vold rettet mod det koptisk kristne mindretal i landet.

Siden militærets blodige opløsning af demonstrationerne til fordel for den afsatte præsident, Mohamed Mursi, i Kairo for en uge siden, er 38 kirker blevet brændt, og yderligere 23 er delvist ødelagt, viser tal fra den kristne ungdomsorganisation MYU. Samtidig er situationen eskaleret. Kristnes hjem, forretninger og skoler er også blevet plyndret og brændt, hvilket tidligere hørte til sjældenhederne. Angrebene er foretaget af islamister, der beskylder kopterne for at være medskyldige i, at Mohamed Mursi blev afsat, fordi de demonstrerede imod den afsatte præsident.

LÆS OGSÅ: Kristne uden for Egypten samler ind til kirker

Udviklingen har blandt andet fået menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at lange hårdt ud efter den militære ledelses håndtering af sagen.

Det er chokerende pligtforsømmelse, at sikkerhedsstyrker har fejlet med at forebygge disse sekteriske angreb og beskytte koptiske kristne. Angreb mod koptiske kristne skal undersøges, og de ansvarlige skal retsforfølges, lød det i går fra Hassiba Hadja Sahraoui, der er Amnesty Internationals vicechef i Mellemøsten og Nordafrika.

Også udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er bekymret over, at de koptiske kristne ikke kan leve i fred.

Det er selvfølgelig helt uacceptabelt og viser, at dem, der gør oprør, ikke kun er fredelige, siger han ifølge Ritzau.

Den kristne minoritet i Egypten har ofte været mål for angreb og chikane, og de kristne har i årevis følt sig chikaneret af det store sunnimuslimske flertal.

LÆS OGSÅ: Egyptens hær møder angreb på koptere med apati

Derfor har de set med nogen nervøsitet på, at Det Muslimske Broderskab var sejrherre ved den stribe valg, der har været i landet efter diktatoren Hosni Mubaraks fald i 2011. Da militæret greb ind den 3. juli og afsatte Mursi, gik de kristne kopteres leder i Egypten, pave Tawadros II, ud og gav sin støtte til militæret, og det kan være en af forklaringerne på, at islamisterne nu raser mod de kristne.

Lederne af Egyptens midlertidige regering har nu kontaktet pave Tawadros og lovet ham, at militæret vil betale for, at kirkerne bliver genopbygget, skriver den egyptiske avis Al-Ahram.

Det tager Maria Fahmy, der er leder af den amerikanske organisation Coptic Orphans, der har startet en ny indsamling til genopbygning af kirkerne, dog med et gran salt.

Militæret har sagt, at de vil betale for genopbygning af kirker, men vi vil se det, før vi tror det, siger hun.