Krav om stop for tvangs-hjemsendelser

Romaer, der tvangshjemsendes til Kosovo fra Europa, møder diskrimination og fattigdom og står uden hjælp fra de lokale myndigheder.

19 November 1991, Vukovar.
19 November 1991, Vukovar. .

De vender tilbage til den dybeste fattigdom og må ofte bo i midlertidige lejre hos familie, fordi de ikke har noget sted at bo. De bliver mødt af diskrimination. De mangler ofte identitetspapirer og kan derfor ikke modtage sociale ydelser eller komme til lægen, ligesom deres børn ikke kan komme i skole. Og der er ingen hjælp at hente fra de lokale myndigheder.

Ovenstående er eksempler på den virkelighed, som de romaer, der tvangshjemsendes til Kosovo fra Europa i disse år, bliver mødt af, når de vender hjem. Det fremgår af en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Det er en virkelighed, som ifølge rapporten er så alvorlig, at tvangshjemsendelserne af romaer til Kosovo bør stoppe øjeblikkeligt, indtil betingelserne for at sende dem tilbage til landet bliver bedre.

"Europa sender Kosovos mest sårbare gruppe af mennesker tilbage til diskrimination, udelukkelse fra samfundet og dyb fattigdom. Lægger man de problemer, de står over for, sammen, resulterer det i så alvorlige brud på menneskerettighederne, at det kan sammenlignes med en situation af ?non-refoulement? (et princip i international ret, som beskytter flygtninge mod at blive sendt tilbage til steder, hvor deres liv eller frihed er truet, red.)," siger Human Rights Watchs Wanda Troszczynska-van Genderen, der er forfatter til rapporten.

Siden 1999 er omkring 51.000 romaer blevet tvangshjemsendt til Kosovo fra Europa, og det tal vil efter al sandsynlighed stige, skriver Human Rights Watch i rapporten. Siden 2009 har Kosovo nemlig underskrevet såkaldte tilbagetagelsesaftaler med flere og flere europæiske lande, herunder Danmark, der underskrev aftalen i juni i år. Tilbagetagelsesaftalerne gør det muligt at tvangshjemsende et langt større antal romaer, som hidtil har opholdt sig på midlertidigt tolereret ophold i Europa. Og det vil skabe yderligere pres på en katastrofal situation, advarer Human Rights Watch.

"Myndighederne i Kosovo ønsker at styrke deres forbindelse til EU og resten af Europa, og de har skrevet under på disse aftaler uden at være i stand til at garantere en holdbar tilbagevenden for disse mennesker. Der eksisterer ingen som helst form for hjælp til dem, når de vender tilbage. De bliver bogstavelig talt dumpet i lufthavnen.

Det sætter i forvejen marginaliserede mennesker i en desperat situation. Og det kan forværre sikkerhedssituationen i landet," siger Wanda Troszczynska-van Genderen.

Hun understreger, at alle tvangshjemsendelser bør indstilles, indtil den kosovo-albanske regering iværksætter holdbare betingelser for at tage imod romaerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kosovos indenrigsministerium, der har ansvar for de tvangshjemsendte romaer.

Danmark har ifølge Udlændingeservice modtaget 61 asylsøgere fra Kosovo de første syv måneder af 2010. Politiet havde den 1. oktober hjemsendt 17.

stubbe@k.dk