Krigen i Syrien ender næppe med de godes sejr

Der begynder igen at komme gang i de diplomatiske forhandlinger om fred i Syrien. Men politikerne i Vesten mangler at forberede befolkningen på, at borgerkrigen ikke ender med en sejr, siger professor

”I sidste ende tror jeg dog, at de fleste er mere optaget af at få stoppet drabene end af, hvem der kommer til at styre Syrien,” siger Naser Khader.
”I sidste ende tror jeg dog, at de fleste er mere optaget af at få stoppet drabene end af, hvem der kommer til at styre Syrien,” siger Naser Khader.

Statsledere fra nogle af Mellemøstens stærkeste magter og USA's nye Syrien-udsending drøfter i disse dage med russiske topdiplomater i Moskva, hvad man skal stille op med borgerkrigen i Syrien.

Mens der efter lang tids dødvande igen begynder at komme gang i de diplomatiske forhandlinger for at finde en afslutning på den nu fire et halvt år lange konflikt, står de vestlige lande uforberedte tilbage, når det en dag lykkes at finde en løsning.

Sådan lyder advarslen fra Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet.

”Det bekymrer mig, at vi stadig ikke har set begyndelsen på en bredere vestlig debat om en syrisk fredsaftale. Normalt er man politisk nødt til at gøde jorden først for at forberede vælgerne,” siger han.

Ole Wæver uddyber, at slutresultatet i Syrien næppe bliver noget ønskescenarie for Vesten, hvor ”de gode” vinder og ”de onde” taber. Derimod er det mere realistisk med ét stort kompromis mellem forskellige parter, der deles om magten i indviklede faser og overgangsordninger.

”Det tager tid for folk at vænne sig til tanken om, at militæroperationen slutter med et kompromis i stedet for en klar sejr. Det er tankevækkende, at vi kun i relativt snævre ekspertkredse har åben tale om, at en løsning i Syrien vil være forhandlet og dermed skuffende for alle,” siger han.

Ifølge mellemøstanalytiker Tim Eaton fra den britiske tænketank Chatham House skyldes det, at der er en tendens til at se for sort og hvidt på situationen, når man selv er engageret i en krig.

”Ofte glemmer vi, hvor kompleks krigen i Syrien er, og omtaler den som én konflikt. Men efter fire et halvt år må vi erkende, at der i Syrien er tale om mange forskellige konflikter, der ikke bliver afsluttet ved, at nogen vinder eller taber,” siger han.

Krigen har foreløbig kostet en kvart million menneskeliv, drevet over 10 millioner på flugt og skabt store flygtningestrømme både i Mellemøsten og op gennem Europa.

Det diplomatiske arbejde er gang på gang endt i en fiasko og har i lang tid ligget helt stille. Men efter at det lykkedes seks FN-stormagter at indgå en atomaftale med Iran for halvanden måned siden, har forhandlingerne om Syrien igen vundet momentum. Efterfølgende har først Saudi-Arabien og siden Rusland og Iran forsøgt at skubbe på for en diplomatisk løsning.

Et af de vigtigste stridspunkter handler om præsident Bashar al-Assads rolle i et fremtidigt Syrien. Rusland og Iran ser ham som en del af løsningen og er da også traditionelt allierede med det syriske styre, mens de fleste arabiske lande ser hans regime som hovedproblemet.

Muligheden for, at krigen ikke nødvendigvis ender med et syrisk regimeskifte, kan være medvirkende til, at Vesten vil opleve en eventuel løsning som en skuffelse, mener Naser Khader, Syrien-kender og udenrigspolitisk ordfører for De Konservative.

”Assad er hovedansvarlig for, hvad der sker i Syrien. Men hvis prisen for at få stoppet drabene er, at det totalitære styre fortsætter, må vi leve med det,” siger han.

Naser Khader er enig i, at der generelt mangler fokus på problemstillingen, at krigen i Syrien næppe slutter med et ønskescenarie.

”I sidste ende tror jeg dog, at de fleste er mere optaget af at få stoppet drabene end af, hvem der kommer til at styre Syrien,” siger han.

Det seneste udspil fra Iran og Rusland på en løsning af konflikten er blevet diskuteret af en række arabiske statsledere den seneste uge i Moskva, hvor den nye amerikanske Syrien-udsending, Michael Ratney, også var på besøg i går. Der er dog stadig ingen udsigter til en snarlig løsning på krigen, mener Tim Eaton fra Chatham House.

”Vi ser masser af diplomatisk aktivitet for tiden, men meget få beviser på, at man er kommet nærmere en aftale,” siger han.