Krigslegenden, der kæmpede for humanisme

Gunnar Sønsteby, der om nogen symboliserede norsk modstandskamp, er død

Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, signerer kondo-lenceprotokollen i anledning af Gunnar Sønstebys død.
Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, signerer kondo-lenceprotokollen i anledning af Gunnar Sønstebys død. . Foto: Krister SørbøNTB.

Den 18. maj 1944 fik Gunnar Sønsteby to timer til at sprænge regeringskontoret i Oslo i luften.

To dage efter Nazitysklands indtog i Norge havde den unge studerende meldt sig til tjeneste hos de norske modstandsstyrker for at bekæmpe invasionen.

Han rejste til England og blev trænet af britiske specialstyrker og udnævnt til efterretningsagent, før han blev kastet ud med faldskærm over Norge. Her eta-blerede og ledte han Oslogruppen, der blev Europas mest succesfulde modstandsgruppe, som med dristige operationer ødelagde skibe, jernbaner og våbenfabrikker.

LÆS OGSÅ: Norge undskylder for deportation af jøder

Den 18. maj ville blive endnu sådan en dag, vidste 26-årige Gunnar Sønsteby. Det var nødvendigt at udføre opgaven hurtigt og præcist, for dagen efter skulle regeringskontoret fungere som hjertet i tyskernes indkaldelse af norske unge til arbejdsstyrken. Mens et medlem af gruppen, den kendte modstandsmand Max Manus, holdt vagt, udførte Sønsteby og en anden aktionen. Derefter flygtede de fra stedet på cykler.

Gunnar Sønstebys farefulde og modige bedrifter under Anden Verdenskrig er kendt over hele Norge, for med sine vellykkede aktioner holdt Oslogruppen tyskerne hen og gjorde deres krigsførelse besværlig.

Den 8. maj 1945 kapitulerede Tyskland, og Gunnar Sønsteby ledte kortegen, da kronprins Olav som første medlem af kongefamilien vendte hjem fra eksil i London.

Herefter blev modstandsmanden livvagt for kongefamilien, og i 1946 fik Gunnar Sønsteby Norges højeste udmærkelse, Krigskorset med tre sværd. Han er hidtil den eneste, der har fået hædersbevisningen og er dermed Norges højest dekorerede borger. Gunnar Sønsteby, der var den eneste tilbageværende af den efterhånden legendariske Oslogruppe, sov ind den 10. maj efter længere tids sygdom. Han blev 94 år.

I årene efter krigen så Gunnar Sønsteby det som sit ansvar at fortælle nye generationer om krigens grusomheder og stoltheden over at kæmpe for sit land. Værdier som demokrati, humanisme og fred var vigtige for den tidligere modstandsmand, der blev en brugt og populær foredragsholder i hele Norge. Helt til sin død figurerede Gunnar Sønsteby i medierne, senest for at protestere mod, at en nationalistisk bevægelse planlagde en demonstration mod muslimer den 9. april, årsdagen for Nazitysklands besættelse af Norge.

Dengang kæmpede vi for demokratiet. Det er helt forkert at sige, at muslimer udgør en trussel mod det norske demokrati i dag, sagde han til Dagbladet.

Sønsteby blev født i 1918 i Telemark og brugte som barn meget tid i fjeldet sammen med sine forældre og søskende.

Som ung flyttede han til Oslo for at gå i gymnasiet og aftjene sin værnepligt. Han var i gang med sine sidste eksamener som socialøkonom, da Tyskland invaderede først Danmark og siden Norge den 9. april 1940.

Efter krigen tog han sin uddannelse færdig, blandt andet med et år på Harvard Business School i Boston. Han giftede sig med Karin Jarlsby i 1953, og de bosatte sig i Oslo. Statsminister Jens Stoltenberg har kaldt Gunnar Sønsteby en ægte helt:

Det er med dyb sorg, at jeg har modtaget beskeden om, at en af landets største helte, modstandsmanden Gunnar Sønsteby, er død. Han viede sit liv til demokratiet og har fået en stor plads i vores moderne historie.

Regeringen har besluttet at hædre Gunnar Sønsteby ved at give ham en statslig begravelse.