Kristendom forandrer Kina, Kina forandrer verden

Om tre årtier kan hver tredje kineser være kristen. Det får store konsekvenser, politisk og religiøst, mener Ole Wæver, professor i international politik, og Jørgen Skov Sørensen, sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd

Kristendom forandrer Kina, Kina forandrer verden
Foto: Kim Schou.

Ole Wæver, professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet:

Vil kristendom blive ved med at sprede sig i Kina?

"Det er måske ikke sandsynligt, fordi det er en meget speciel situation, Kina befinder sig i. Der er et eksistentielt vakuum, hvor folk mangler de store forklaringer. Der er virkelig usædvanlig god grobund for dem, der kan tilbyde mening i tilværelsen lige nu, hvor Kina har afsluttet en periode med ideologi. Samtidig holder systemet øje med, om det går for vidt, og det vil de gøre lang tid fremover."

Hvad betyder kristendommens udbredelse i Kina for resten af verden?

"Der vil opstå nye globale dynamikker, hvor grupper i lande uden for Kina vil mobilisere sig med kinesiske trosfæller, og på den måde vil det påvirke Kinas samspil med andre lande. Det er positivt, at der opstår andre kanaler til Kina, som man kan bruge, men det kan også få negative konsekvenser - at regimet vil reagere. For det er meget let for stater at opleve det som en trussel, når noget foregår bag om ryggen på dem."

Hvad skal man især holde øje med?

"Det primære er at holde øje med, hvad der sker internt i trekanten mellem regimet, de kristne og øvrige religioner. Kina er og bliver et sted, hvor et statsligt centrum bekymrer sig om at sikre stabilitet og stor folkelig opbakning. Derfor vil det ikke nødvendigvis gå stille af sig, når vi får vækst blandt kristne i Kina, fordi regimet vil reagere mod alle religioner - og specielt imod kristendom, fordi det ses som en fremmed, vestlig indflydelse, som man vil være lunken over for."


Jørgen Skov Sørensen, sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og ph.d. i missionsteologi:

Vil kristendom blive ved med at sprede sig i Kina?

"Jeg ser ingen grund til, at væksten skulle stoppe. Det er populært at være kristen lige nu."

Hvad betyder kristendommens udbredelse i Kina for resten af verden?

"Kristendommens udbredelse i Kina betyder nok i virkeligheden en større afstand mellem nord og syd, øst og vest. For det er ikke vores vestlige, moderniserede kristendom, som breder sig i Kina og i andre tredjeverdenslande. Det er i høj grad en pentakostal (pinsekirkelig, red.) kristendom, hvor man i stigende grad er konservativ og ikke har lyst til at være liberal. I dag er der flere kristne på den sydlige halvkugle end på den nordlige, der bliver stadig flere, og større skel vil føre til større kontroverser. Kina og tredjeverdenskirkerne får mere at skulle have sagt. Samtidig får de gradvist mere veluddannede medlemmer, som tør rejse sig op og protestere. Det er i virkeligheden det samme, vi så ske til klimatopmødet i København sidste år. Kina rejste sig og sagde, ?det her vil vi ikke være med til?. Det var måske første gang, vi så Kina som en stærk spiller, der kunne sige Europa og USA imod. Det samme vil ske i kirken."

Hvilken betydning får det på sigt?

"Vi har troet, at de ville blive ligesom os, lige så udviklede og oplyste. Og muligvis vil Kina og andre tredjeverdenslandes kristendomsopfattelse gennemgå en modernisering. Men i virkeligheden går det måske den anden vej. Måske vil vores kristendomsopfattelse ændre sig."

schou@k.dk

Foto: Kim Schou.
Foto: Kim Schou.
Foto: Kim Schou.