Kristne kaldes mere fundamentalistiske end muslimer

Britiske kirker, hvor menigheden har sine rødder i Caribien eller Afrika, er langt mere intolerante end mange muslimer.

Arkivfoto af woodo-ritual på Haiti. Forsker peger på, at britiske, kristne menigheder med rødder i blandt andet Caribien, er mere fundamentalistiske end mange muslimer.
Arkivfoto af woodo-ritual på Haiti. Forsker peger på, at britiske, kristne menigheder med rødder i blandt andet Caribien, er mere fundamentalistiske end mange muslimer. Foto: Eduardo Monoz.

Budskabet kommer fra Trevor Phillips, formand for den britiske organisation for lighed og menneskerettigheder i et interview med avisen Sunday Telegraph.

Han henviser blandt andet til en lang række retssager, hvor visse grupper af kristne forsøger at gå rettens vej for at forsvare deres modstand mod homoseksuelle, og hans bemærkninger har sat gang i en omfattende britisk debat.

Muslimske samfund her i landet gør deres yderste for at leve i forståelse med deres naboer for at integrere sig, og de gør deres bedste for at udvikle en version af islam, som er i overensstemmelse med at leve i et moderne, liberalt demokrati, siger Trevor Phillips.

Ifølge avisen Daily Mail peger han endvidere på, at det netop er muslimer, som er mest udsat for diskrimination på grund af deres tro, men at det omvendt er de kristne fra den evangelikale fløj af kirken, som hyppigst forsøger at gå rettens vej.

IKKE OVERRASKENDE har Evangelisk Alliance reageret voldsomt imod, hvad de kalder en nedladende og nedsættende holdning til traditionelle kristne, hvoraf mange netop er af afrikansk-caribisk baggrund.

Hårdt pressede kristne føler ikke, at de har anden udvej end at forsvare sig ad rettens vej, hedder det i en udtalelse fra Evangelisk Alliance.

Kristne er gået i spidsen for at forsvare religionsfrihed, ytringsfrihed og tankefrihed imod presset fra en overvejende sekulær dagsorden, der med størst mulig kraft søger at presse en universel og simpel lighedslovgivning ned over alle. En sådan tilgang antager på en fordummende måde, at folk ganske enkelt kan tilsidesætte deres overbevisning og samvittighed i det offentlige rum og holde dem private, siger Don Horrocks fra alliancen til Inspire Magazine.

Kritikken er forstærket af, at Trevor Phillips, der selv er kristen med sort baggrund, fremhæver muslimer i den sammenhæng.

MEN DET ER IKKE KUN i den religiøse verden, Trevor Phillips er kommet i modvind. Det Britiske Humanistiske Samfund mener, at han fokuserer for meget på religion og dermed bryder kommissionens forpligtelse til at varetage alles interesser.

Trevor Phillips er formand for en kommission, der er ansvarlig for ikke kun at varetage de juridiske inter-esser for religiøse, men også for ikke-religiøse mennesker. Når han antyder, at religion er afgørende for at være et komplet menneske, så nedgør han os andre, siger direktør Andrew Copson fra det britiske humanistiske samfund ifølge den kristne tænketank Ekklesia.

Han siger videre, at hvis Trevor Phillips brugte samme splittende argumentation om race, og at det var hans opgave at forsvare hvide, så ville han blive hudflettet.

Men på en eller anden måde er det i orden at sige, at religion er godt, og at ikke-religiøse mennesker er undertrykkende, når det rent faktisk er det omvendte, der er tilfældet, fortsætter Andrew Copson om den kontroversielle Trevor Phillips, som har formået at provokere alle fløje i den religiøse debat.

norum@k.dk