Kritik af tyrkisk dom mod journalister

Internationale organisationer kritiserer livstidsdomme til tre journalister

Tyrkiske journalister på gaden, for at protestere imod fængslingen af tre journalister. Nu følger internationale organisationer trop med kritikken.
Tyrkiske journalister på gaden, for at protestere imod fængslingen af tre journalister. Nu følger internationale organisationer trop med kritikken. Foto: SEDAT SUNA Denmark.

Tre tyrkiske journalister er blevet idømt fængsel på livstid for at være medlemmer af den venstreorienterede organisation Marxistisk-Leninistisk Kommunist Parti (MLKP), som er ulovlig i Tyrkiet og anset som en terror-organisation. Dommene får stor kritik af internationale organisationer, som ser sagen som et tyrkisk forsøg på at ramme kritiske røster i landet. Blandt de dømte er journalisten Füsün Erdogan, som har siddet fængslet i syv år, før der i denne uge faldt dom mod hende.

I alt 29 personer var tiltalt i sagen, hvor syv personer blev dømt for medlemskab af MLKP og for forsøg på at voldeligt vælte den forfatningsmæssige orden.

LÆS OGSÅ: Reformer og fredsproces i Tyrkiet er glasset halvt fyldt eller halvt tomt?

Den tyrkiske regering, ledet af premierminister Recep Tayyip Erdogan, har generelt høstet ros for at forbedre tyrkisk retsvæsen og lovgivning, siden den blev valgt til magten i 2002. Men samtidig har landets høje antal af fængslede journalister fået organisationer til at kritisere den tyrkiske terrorlovgivning for at være for bred og dermed ramme blandt andet kritiske journalister og forfattere. De tyrkiske myndigheder har flere gange understreget, at fængslede journalister oftest ikke er fængslet på grund af deres arbejde i medierne. Efter dommen i denne uge udtalte en anonym embedsmand til Reuters, at dommene mod de tre journalister ikke har at gøre med deres journalistiske arbejde.

Alligevel bliver dommene kritiseret af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, og Journalister Uden Grænser. OSCEs talsperson Dunja Mijatovic sagde efter dommen, at det ikke er første gang, spørgsmål om terrorisme er blevet brugt til at undertrykke kritiske stemmer.

De her trusler er meget tilstedeværende og meget realistiske, men de bør aldrig bruges til at undertrykke oppositionsstemmer. Beslutningen fra i går giver mig ikke tillid til, at man bevæger sig i den rigtige retning, sagde Dunja Mijatovic efter dommen.

Hos Dansk Journalistforbund, som har adopteret Füsün Erdogan som med-lem, vækker dommen også harme.

Regimet tåler ikke kritik, og Füsun Erdogan er en steni skoen. Men jeg tror, at retsvæsenet som er under stærk politisk indflydelse gør regning uden vært. Det internationale pres vil nå nye højder efter denne skandaløse afgørelse, udtaler forbundets formand Mogens Blicher Bjerregård til Dansk Journalistforbunds medlemsblad.