Kritik: EU’s nye plan lader flygtningene i stikken

Humanitære organisationer kalder EU’s aftale med Tyrkiet for ”studehandel” og ”tragisk”, og flere grupper i Europa-Parlamentet er stærkt betænkelige. De mener, at planen svigter flygtningene

Planerne om en aftale mellem EU og Tyrkiet om tilbagesendelse af flygtninge og migranter fra Grækenland til Tyrkiet risikerer at give menneskesmuglere mere at lave, vurderer flere internationale organisationer. Her ses en refleksion af en gruppe syriske flygtninge i Tyrkiet.
Planerne om en aftale mellem EU og Tyrkiet om tilbagesendelse af flygtninge og migranter fra Grækenland til Tyrkiet risikerer at give menneskesmuglere mere at lave, vurderer flere internationale organisationer. Her ses en refleksion af en gruppe syriske flygtninge i Tyrkiet. . Foto: Umit Bektas/Reuters.

Planerne om en aftale mellem EU og Tyrkiet om tilbagesendelse af flygtninge og migranter fra Grækenland til Tyrkiet risikerer at give menneskesmuglere mere at lave, fordi flygtningestrømmen blot vil finde nye veje til Europa, vurderer flere internationale organisationer.

”Jeg tror måske ikke så meget på, at de igen vil søge gennem Libyen, men snarere at de vil sejle videre over Adriaterhavet og gå i land i Italien i stedet,” siger Riccardo Noury, talsmand for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i Italien.

Han mener, at planen er en ”erodering” af den europæiske menneskerettighedskonvention:

”Migrationshistorien fortæller os, at når én vej lukker, så åbner en ny. Og det værste med denne plan er, at det vil være organiserede kriminelle, der vil gøre det.”

Efter hans mening er EU-Tyrkiet planen ”tragisk”. Han kalder det ”forkasteligt, at EU på skammelig vis ikke vil erkende det ansvar, man har over for mennesker, der er flygtet fra krig og forfølgelse.”

Også den danske direktør i Læger uden Grænser, Jesper Brix, siger, at erfaringerne viser, at flygtningene finder andre veje, når de hidtidige ruter blokeres, og at de kan blive både længere og farligere.

Han mener, at der er tale om en studehandel mellem EU og Tyrkiet.

”Det er en studehandel, når man taler om at bytte én flygtning ud med en anden, hvor man burde tænke på, at vi taler om mennesker af kød og blod. Som minimum bør de have ret til at få undersøgt deres forhold og blive behandlet individuelt,” siger Jesper Brix.

Der er lige nu mange spørgsmål om konsekvenserne af den plan om en ny aftale, som EU og Tyrkiet forhandler om.

”Detaljerne er stadigt uklare,” siger Elizabeth Collett fra tænketanken Migration Policy Institute (Institut for Migrationspolitik).

”Nogle EU-lande ser nok gerne, at alle flygtninge returneres til Tyrkiet, men lige nu er det svært at se, hvordan planen skal virke.”

Hun tror, at flygtninge i stedet for Grækenland vil kunne finde på at rejse via Egypten og Libyen og også i højere grad Rusland.

Et åbent spørgsmål er, om EU overhovedet kan lave en tilbagesendelse af flygtninge og migranter til Tyrkiet i stor stil uden at krænke internationale regler og love.

”De vil måske prøve at lave en form for ’fast track’, altså hurtig behandling i Grækenland,” siger Elizabeth Collett.

Allerede i tirsdags erklærede Vincent Cochetel, Europa-direktør i FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, at ”en kollektiv udvisning af udlændinge er ulovlig ifølge den europæiske menneskerettighedskonvention”.

På et pressemøde i Genève sagde han, at ”en aftale, der betyder, at udlændinge generelt bliver sendt tilbage til et tredjeland, ikke er i overensstemmelse med hverken europæisk eller international lov,” og han tilføjede, at ”9 ud af 10” af dem, der ankommer til Grækenland, er syrere, afghanere og irakere, der er truet på livet og har krav på international beskyttelse.

Også FN’s børneorganisation Unicef og menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har advaret om risikoen for, at den europæisk-tyrkiske plan vil resultere i overtrædelser af flygtninges rettigheder.

Amnesty mener ikke, at man overhovedet kan returnere folk til Tyrkiet – et land, som EU ikke tidligere har anset for sikkert.

”Tyrkerne har vist, at de ikke overholder konventionerne. De sender for eksempel afghanere tilbage til Afghanistan uden overhovedet at undersøge deres krav om asyl,” siger Riccardo Noury.

Ifølge sluterklæringen fra mødet i mandags mellem Tyrkiet og EU skal alle syrere samt alle migranter, der ikke har krav på international beskyttelse sendes hurtigt tilbage fra Grækenland til Tyrkiet. For hver syrer, der sendes retur, skal EU til gengæld tage en syrisk flygtning, der har været igennem en asylproces i Tyrkiet.

Riccardo Noury er be- kymret for, at EU-ledernes erklæring om, at tilbage- sendelsen kun gælder folk, der ikke har krav på international beskyttelse, udelukkende er retorik, fordi næsten alle, der ankommer til Grækenland nu har brug for beskyttelse.

Mange af Europa-Parlamentets politiske grupper har også store betænkeligheder ved aftalen om at bremse strømmen af flygtninge og migranter, skriver det danske nyhedsbureau Ritzau.

”Den sender det budskab, at Europa og dets regeringer ikke længere er i stand til at træffe beslutninger for at redde Europa og især de tusindvis af syrere, der flygter fra krigen,” siger lederen af Parlamentets store socialistiske gruppe, italieneren Gianni Pitella.

Også lederen af Parlamentets liberale gruppe, belgiske Guy Verhofstadt, er skeptisk over for aftalen:

”Det her er højst problematisk. Det svarer til, at USA siger til Mexico, at nu skal I styre grænserne i fremtiden,” siger Guy Verhofstadt.

Han mener, at EU er på vej til at lægge sine problemer over til Tyrkiet i strid med internationale flygtningekonventioner.

”Det løser heller ikke problemet. Jeg siger jer: Om få uger diskuterer vi igen nye flygtningeruter til Lampedusa (i Italien, red.), over Albanien, Malta og Bulgarien,” forudser han.