Latinamerikas syn på homoseksuelle er under forandring

Sydamerikanske homoseksuelle får flere rettigheder. Den katolske kirke kæmper imod, men den argentinske pave skal på tomandshånd have accepteret, at to mænd lever i et parforhold

Ifølge den dansk-argentinske pastor Andres Albertsen kan pavens holdning give håb til homoseksuelle katolikker, som ønsker sig større social og juridisk accept.
Ifølge den dansk-argentinske pastor Andres Albertsen kan pavens holdning give håb til homoseksuelle katolikker, som ønsker sig større social og juridisk accept. Foto: Bruno Domingos/Reuters.

Da Chiles præsident, Michelle Bachelet, forleden underskrev en lov, der anerkender registreret partnerskab, indskrev hun landet i rækken af latinamerikanske nationer, der formelt accepterer homoseksualitet.

Loven har vakt jubel. Men samtidig påpeges det, at det stadig kun er Argentina og Uruguay, der fuldstændigt sidestiller partnerskabet med et heteroseksuelt ægteskab.

Gerardo Maldonado er 40 år og homoseksuel reklamemand fra Santiago de Chile. Han påpeger, at holdningen er under forandring.

”Det er især de unge, der accepterer partnerskab for homoseksuelle. Chile er absolut på rette vej, men der er stadig lang vej til, at homoseksuelle ægteskaber bliver lige så accepterede som heteroseksuelle ægteskaber,” siger han.

Blandt frontkæmperne for homoseksuelles rettigheder i regionen står den danske kirke i Buenos Aires, som pastor Andres Albertsen stod i spidsen for fra 1992 til 2011. Dansk-argentineren er selv homoseksuel og havde en dialog om emnet med pave Frans, da denne endnu hed Jorge Mario Bergoglio og var ærkebiskop af Buenos Aires.

Under den langvarige debat for og imod homoseksuelle ægteskaber for omkring fem år siden faldt en af ærkebiskoppens udtalelser Andres Albertsen for brystet. Jorge Mario Bergoglio sagde, at dét, som var til diskussion, ikke kun var en ændring af loven, men ”en manøvre fra løgnens fader, der forvirrer og bedrager Guds børn”.

”Jeg skyndte mig at sende en mail, hvor jeg fortalte om mit eget liv som homoseksuel i et parforhold og mit ønske om at blive gift med min mand. Jeg bad ærkebiskoppen have min situation i tankerne, når han udtalte sig om emnet,” siger Andres Albertsen.

Allerede næste morgen lå en mail fra Jorge Mario Bergoglio i indbakken.

”Han undskyldte, hvis han havde såret eller fornærmet mig, og han ville gerne mødes personligt i Buenos Aires. Det endte med, at vi mødtes, efter at loven blev vedtaget i 2010,” siger Andres Albertsen og uddyber:

”Vi fik en fin samtale, hvor han fortalte om den diskussion, der havde været blandt biskopperne; om hvordan han prøvede at balancere mellem de forskellige synspunkter.”

Da det er paven, der lægger Vatikanets linje, kan hans holdning ifølge Andres Albertsen give håb til homoseksuelle katolikker, som ønsker sig større social og juridisk accept:

”Jorge Mario Bergoglio sagde udtrykkeligt til mig, at han ikke fordømte mig, heller ikke den måde, jeg levede på - altså med en anden mand. Han sagde også, at hvis man ikke kan leve op til kirkens lære som homoseksuel (at leve i cølibat, red.), så er et kærlighedsfyldt forhold bedre end løse forhold. Jeg forstod det som en åbning, men han kan jo ikke ændre kirkens lære fra den ene dag til den anden.”

Den katolske kirke i Latinamerika holder ifølge iagttagere nøje øje med signalerne fra Rom, og Andres Albertsen håber stadig, at paven offentligt vil sige de samme ting, som han selv hørte fra Bergoglios mund:

”Jeg ville blive skuffet, hvis pave Frans ikke har til hensigt at ændre kirkens opfattelse af homoseksuelle. Hvis han ikke forsøger sig. Det har han ikke klart vist endnu, men jeg håber stadig, at det vil ske.”