Mankell gav kriminalromanen moralsk tyngde

Forfatteren Henning Mankell, der grundlagde den moderne svenske krimi, er død. Han skrev til det sidste, fortæller en ven

Opfinderen af den berømte kriminalinspektør Kurt Wallander, Henning Mankell, er død. -
Opfinderen af den berømte kriminalinspektør Kurt Wallander, Henning Mankell, er død. - . Foto: Britta Pedersen/EPA/Scanpix.

Den skrøbelige grænse mellem liv og død var hans litterære omdrejningspunkt lige til det sidste. Efter at have skrevet et hav af romaner om opklaringen af historien om døde mennesker, blev han ufrivilligt hovedperson i sin egen spændingshistorie.

Natten til i mandags døde den svenske forfatter Henning Mankell, 67 år, i Göteborg efter en kræftsygdom, som han var åben omkring og skrev om undervejs.

Henning Mankell er især kendt for sine mange kriminalromaner om kriminalkommissær Kurt Wallander fra Ystad. Bøgerne foregår primært i det sydlige Sverige og er efterfølgende blevet filmatiseret som tv-serier og spillefilm.

Han var grundlæggeren af den moderne svenske krimi, siger kulturskribent Per Svensson fra den svenske avis Sydsvenskan.

”Han etablerede billedet af Nordic Noir, som er så stort i dag. Han gav kriminalromanen en seriøs tyngde, en gennemgående moral, som han har bibeholdt i de fleste af sine bøger,” siger Svensson til Sydsvenskan.

Henning Mankell havde gennem længere tid været syg. Han skrev sidste år om et besøg hos lægen på grund af smerter i nakken. Smerterne viste sig at være grundet i kræft. Ifølge Göteborgs-Posten er det snart tre år siden, han fik stillet diagnosen.

”Det var som at falde ned i en brønd. Det tog mig tre uger, før jeg klatrede op igen og bestemte mig for at være stærkere end sygdommen. Det var sådan, jeg var nødt til at håndtere det,” sagde han i et interview med avisen i sidste uge, der skulle blive hans sidste.

Mankell fortalte åbent om sit sygdomsforløb i en række breve og i en bog, der udkom på dansk i sidste uge. ”En alvorlig historie om glæden ved livet” er en selvbiografisk bog, hvor Mankell blandt andet fortæller om sin sygdom og sine tanker om døden.

I maj i år lød det ellers fra forfatteren selv, at han var i bedring, og at behandlingen forløb efter planen. Men han var ikke stærkere end sygdommen.

Mankell var dog tilfreds med det liv, han nåede at leve, sagde han for nylig. Og i et af sine breve skriver han:

”Når man, som jeg, allerede har levet et langt liv, må man benytte sig af den menneskelige modenhed, der røber, at alt er åndeligt.”

Trods sin sygdom fortsatte Mankell med at arbejde to-tre timer om dagen for at færdiggøre en roman. ”For Henning var det livet at skrive,” siger Mankells forlægger og ven gennem 40 år, Dan Israel, til det svenske nyhedsbureau TT.

Den svenske forfatter står bag omkring 40 bøger, der er oversat til mere end 40 sprog og solgt i mere end 40 millioner eksemplarer.

Hans kriminalromaner er skrevet i traditionen fra det kendte litterære makkerpar Sjöwall og Wahlöö, der som Mankell ofte har et samfundskritisk perspektiv. Som ung var han aktivist og modstander af Vietnam-krigen og medlem af kommunistpartiet. Han har også været engageret i foreningen Ship to Gaza, som med nødhjælpsskibe forsøger at sætte fokus på situationen i Gaza-striben.

Henning Mankell har ud over krimier skrevet børnebøger og andre romaner. Han har lavet teaterdramatik og boede i en årrække i Mozambique, hvor han var kunstnerisk leder for et teater. Sammen med forfatteren Jan Guillou har han skrevet manuskriptet til tv-serien ”Talismanen”. Han har modtaget en række priser for sit forfatterskab, heriblandt svenske Astrid Lindgren-prisen.

Henning Mankell var gift med Eva Bergman, datteren til filminstruktøren Ingmar Bergman. De har sønnen Jon Mankell.