Martin Luther får plads i Rom

Den tyske munk hædres op til 500-året for teserne i Wittenberg

Midt i Rom, centrum for verdens katolikker, får reformatoren Martin Luther nu en plads opkaldt efter sig.
Midt i Rom, centrum for verdens katolikker, får reformatoren Martin Luther nu en plads opkaldt efter sig.

Midt i Rom, centrum for verdens katolikker, får reformatoren Martin Luther nu en plads opkaldt efter sig. Den ligger i Colle Oppio-parken på en af byens berømte syv høje, Esquiilin, og med udsigt til Colosseum. En fredelig lille plads med en fontæne.

Det har taget byrådet seks år at give tilladelsen, efter at det fik en anmodning fra de italienske syvendedags-adventister og den evangelisk-lutherske kirkeforening, Celi, som bad om at få en vej eller plads opkaldt efter reformatoren i anledning af 500-året for Luthers teser i Wittenberg, der fejres i 2017.

”Jeg er taknemmelig for, at vores anmodning har båret frugt inden 500-året,” siger Heiner Bludau, leder af Celi, og minder om Luthers rejse til Rom i 1510, som fik historisk betydning:

”For kirken er det derfor et epokegørende og vigtigt skridt, at der nu navngives en plads efter ham. Og hvis vi tænker på verdenshistorien, så viser det, hvor langt vi er nået i processen med at forene Europa.”

Celis daværende leder, Holger Milkau, der stod bag anmodningen, sagde dengang:

”Det er oplagt, at den protestantiske verden ønsker, at en figur, der er så vigtig for vores tro og kultur, får en officiel anerkendelse i den by, der er en af de vigtigste for kristendommen.”

”Vatikanet ekskommunikerede ham, men kommunen er ligeglad,” hed det i en overskrift i webavisen Affari Italiani, men ellers har beslutningen ikke skabt kontrovers.

”Det er op til kommunen, og Vatikanet har et godt forhold til lutheranerne,” sagde Matthias Türk fra det pavelige råd for interreligiøs dialog til bureauet Adnkronos, og ifølge Catholic Culture har ”Vatikanet ikke sat sig imod”.

Det er da heller ikke første gang, at den tyske munk og reformator får den form for anerkendelse i Italien. Selvom de fleste italienere er katolikker, og katolicismen var statsreligion indtil 1984, er kirke og stat ifølge forfatningen adskilt. Og der er allerede gader opkaldt efter Martin Luther andre steder, blandt andet i Milano, Pisa og Taranto, ”og nu får også Rom, verdens katolske hovedstad, det så endelig”, skriver avisen Il Foglio.

Der er dog færre italienske gader opkaldt efter munken Luther end efter en anden Luther, den amerikanske baptistpræst og borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King.