Mellemøsten omfavner Erdogan

Tyrkiets trodsige linje over for Israel er med til at gøre premierminister Recep Tayyip Erdogan til en af regionens mest populære ledere

Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan. -
Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan. -. Foto: ADEM ALTAN.

Det røde tyrkiske flag er blevet populært i de arabiske lande efter sidste uges sammenstød mellem israelske kommandosoldater og passagererne på det tyrkiske nødhjælpsskib, Mavi Marmara. Det samme gælder Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan.

Han roses fra Iran til Nordafrika for det, der opfattes som hans forsøg på at bryde den israelske blokade omkring Gaza, til trods for at det i dag står klart, at en større gruppe blandt passagererne tilhører den tyrkiske IHH organisation, der beskyldes for at have forbindelser til flere internationale terrornetværk.

Især i de arabiske lande er tilfredsheden med den tyrkiske indsats stor, fordi der i forvejen eksisterer en udbredt utilfredshed med de arabiske lederes tavshed over for Israel.

"Der er ingen tvivl om, at Tyrkiets popularitet er stigende i de arabiske lande. Det er en naturlig udvikling i lyset af de arabiske landes impotens", siger Khaled al-Dakhil, der er blandt Saudi-Arabiens førende politiske analytikere.

Ifølge den libanesiske blogger og forfatter Asad abu Khalil er Tyrkiet bevidst i færd med at rykke mod øst og udskifte håbet om EU-medlemskab med nye venskaber og pagter med regionens muslimske lande.

"Tyrkiet er i færd med at vinde hjerter i den arabiske verden", siger Asad abu Khalil.

Premierminister Erdogan gjorde sig først bemærket med hård kritik af Israel efter krigen mod Gaza i begyndelsen af 2009. Siden har en række mindre diplomatiske skandaler forværret forholdet mellem de to lande. Og for nylig var Tyrkiet med til at indgå en aftale med Iran om oplagring af iransk uran i Tyrkiet. Det skridt opfattes som Tyrkiets forsøg på at afværge sanktioner mod Iran.

Men episoden i sidste uge har fået Israel til at hjemkalde såkaldte overflødige medarbejdere og familiemedlemmer fra sin diplomatiske mission i Tyrkiet, og Tyrkiet har annulleret en række handelsaftaler med den israelske hær. Det tyrkiske dagblad Zaman antyder endda, at Israel kan have stået bag et kurdisk angreb på en tyrkisk militærpost, hvilket gør forholdet mellem de to lande yderst anspændt.

Men den arabiske og iranske glæde over Tyrkiets premierminister deles ikke i Vesten. Erdogans sammenligning mellem angrebene den 11. september 2001 og Israels angreb på det tyrkiske skib vækker vrede og skuffelse i USA, hvor de to førende dagblade, Washington Post og New York Times, retter angreb mod Erdogan i ledende artikler.

Washington Post opfordrer til en international undersøgelse af forholdet mellem Erdogan og IHH, der har terrorforbindelser. Samtidig beskylder dagbladet Erdogan for at konkurrere med ledere som Irans Ahmedinejad og Hizbollahs Hassan Nasrallah i spørgsmålet om, hvem der fører den mest anti-israelske politik.

allan@kristeligt-dagblad.dk