Merkels regering beskyldes for at nedtone folkedrab-resolution

Fremtrædende medie beskylder den tyske forbundsregering for at lefle for Tyrkiet ved at nedtone parlamentets resolution om armensk folkedrab. Kansler Merkel afviser udlægningen

Arkivfoto fra 2015: Tysklands kansler Angela Merkel giver hånd til Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Fremtrædende medie beskylder den tyske forbundsregering for at lefle for Tyrkiet ved at nedtone parlamentets resolution om armensk folkedrab. Kansler Merkel afviser udlægningen
Arkivfoto fra 2015: Tysklands kansler Angela Merkel giver hånd til Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Fremtrædende medie beskylder den tyske forbundsregering for at lefle for Tyrkiet ved at nedtone parlamentets resolution om armensk folkedrab. Kansler Merkel afviser udlægningen.

Vil tyske toppolitikere give køb på en resolution om det armenske folkedrab for at bevare en vaklende flygtningeaftale med det autoritære Tyrkiet?

Det mener det tyske nyhedsmagasin Spiegel, som i går udløste voldsom irritation blandt medlemmer af den tyske forbundsregering med en artikel, der påstod, at regeringen var i færd med at nedtone betydningen af en resolution, der betegner massakrer på armeniere i Det Osmanniske Rige som et folkedrab. Resolutionen blev vedtaget med et overvældende flertal i det tyske parlament, Forbundsdagen, i juni.

Men ifølge Der Spiegel håber Angela Merkels regering, at den ved at nedtone resolutionen vil kunne løsne op på et anstrengt forhold mellem Tyskland og Tyrkiet, som blandt andet har ført til, at tyske parlamentsmedlemmer er blevet udelukket fra at besøge 200 tyske soldater, der er udstationeret i det østlige Tyrkiet som del af kampen mod Islamisk Stat.

Regeringen afviste i går, at man vil distancere sig fra resolutionen, til trods for at den har udløst vrede i Tyrkiet og udløst en fornyet diplomatisk krise mellem de to lande.

”Det kan der overhovedet ikke være tale om,” sagde regeringens talsmand Steffen Seibert på en pressekonference i Berlin.

Volker Kauder, gruppeformand for Merkels kristeligt demokratiske regeringsparti, CDU, og dets bayerske søsterparti, CSU, i Forbundsdagen, sagde desuden, at Merkel personligt havde fortalt ham, at hun støttede resolutionen.

Samtidig understregede både regeringstalsmand Seibert og den socialdemokratiske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, dog, at resolutionen ikke har nogen retligt, bindende virkning.

”Det står naturligvis parlamentet frit for at udtrykke sig i forhold til politiske emner. Men Forbundsdagen har også selv sagt, at der ikke er nogen juridisk forpligtelse knyttet til alle resolutioner,” sagde han ifølge tyske medier.

Tysklands største avis, Bild, beskrev forvirringen omkring resolutionen som det rene kaos, og i et interview med tv-stationen RTL skar kansleren til sidst igennem.

”Forbundsregeringen tager overhovedet ikke afstand fra denne resolution, det vil jeg udtrykkeligt dementere. Jeg er immervæk selv medlem af den tyske forbundsdag. Et forfatningsorgan som forbundsregeringen vil heller ikke udtale sig om, hvad Forbundsdagen har foretaget sig,” sagde Angela Merkel.

Men når hendes egen regering har haft så travlt med at påpege resolutionens ikke-bindende karakter, er der blot tale om et smart forsøg på at nedtone resolutionens betydning uden direkte at tage afstand fra den, mener Der Spiegel.

”Seibert og alle andre i koalitionen forklarer nu, at der ikke er tale om at distancere sig fra parlamentets resolution. Det er politisk vildledning for begyndere,” skriver magasinet i en kommentar.

”For Seiberts udtalelse er naturligvis en distancering, det må man bare ikke kalde den. Dermed får den tyske offentlighed nemlig ikke indtryk af, at Merkel og regeringen har gjort knæfald for autokraten Erdogan,” skriver Spiegel med henvisning til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som har slået hårdt ned på politiske modstandere efter det mislykkede kupforsøg i juli.

Magasinet Stern påpeger , at regeringen tydeligvis ønsker at undgå ordet ”folkedrab”, som er totalt fraværende i alle officielle regeringsdokumenter. På den måde rækker Merkel og regeringen hånden ud til Erdogan, som gentagne gange har truet med at opsige en flygtningeaftale med EU, hvor Tyrkiet mod betaling tager flygtninge retur fra de græske øer.

”Man kan kritisere regeringens handling, idet man kan formode, at det ikke er særligt konsekvent af Merkel og Steinmeier at ignorere vurderingen af (ordet) folkedrab. Eller man kan se det som et diplomatisk mesterstykke, idet Erdogan for øjeblikket er formildet. Men det burde alligevel engang i fremtiden sikres, at regeringen accepterer vurderingen af et folkedrab,” skriver magasinet.