Minister: Drabsmand fra München var højreekstremist

Den iransk-tyske teenager bag drabet på ni mennesker i Bayern havde et højreekstremistisk verdensbillede, siger delstatens indenrigsminister

En dreng knæler foran det blomsterhav, der er blevet lagt foran det indkøbscenter, hvor 18-årige David Ali Sonboly sidste fredag dræbte ni mennesker.
En dreng knæler foran det blomsterhav, der er blevet lagt foran det indkøbscenter, hvor 18-årige David Ali Sonboly sidste fredag dræbte ni mennesker. . Foto: Christof Stache/AFP.

Teenageren bag massedrabet på ni mennesker i München for en uge siden, som er blevet beskrevet som psykisk syg, viser sig også at være præget af højreekstremistisk tankegods.

Det bekræftede Bayerns konservative indenrigsminister, Joachim Herrmann, i går på et lukket møde i den bayerske delstatsregering ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den 18-årige iransk-tyske gerningsmand, David Ali Sonboly, gik fredag aften i sidste uge amok med en pistol i og omkring et indkøbscenter i delstatens hovedby, München, dræbte ni mennesker og sårede 16 andre, inden han tog sit eget liv.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung har efterforskningen vist, at David Ali Sonboly var stolt af, at han var født samme dag som nazi-diktatoren Adolf Hitler, den 20. april. Sonboly var åbenbart også inspireret af den norske massemorder og højreekstremist Anders Behring Breivik, som den 22. juli 2011 stod bag drabet på 77 mennesker i Norge, og det var ifølge politiet næppe tilfældigt, at han valgte femårsdagen for Breiviks terrorangreb til selv at gribe til våben. Han skal desuden have pralet af sin ”ariske baggrund” og sagt, at han ”hadede tyrkere og arabere”.

Samtidig er der dog intet bevis for, at den 18-årige drabsmand har været involveret i højreekstreme miljøer, skriver avisen.

De ni mennesker, som blev dræbt under skyderiet, havde alle indvandrerbaggrund, og efterforskerne arbejder ud fra en teori om, at han er gået specifikt efter mennesker af udenlandsk herkomst, skriver avisen. Fire ofre havde tyrkiske rødder, mens tre var kosovoere.

Bayern har været ramt af adskillige angreb inden for ganske kort tid. I søndags sprængte en syrisk flygtning sig selv i luften og sårede adskillige andre ved en musikfestival i Ansbach, og den 18. juli gik en afghansk flygtning løs på passagerer med en økse og sårede fem i et tog ved Würzburg. Islamisk Stat har taget skylden for bombeangrebet, og gerningsmanden i Würzburg havde ligeledes sværget troskab over for terrorbevægelsen.

Tysklands kristeligt-demokratiske forbundskansler, Angela Merkel, er blevet kritiseret for ikke at have besøgt nogle af stederne for de seneste angreb, og kansleren fortalte på sit årlige pressemøde i går, at hun i overmorgen deltager i en mindeceremoni i München.

”Det er et spørgsmål, jeg selvfølgelig stiller mig selv, hver gang der sker noget. Man må træffe en beslutning omkring det her hver gang, og måske er der folk i offentligheden, som har et andet syn på den måde, hvorpå jeg beslutter mig for at agere,” sagde kansleren og bemærkede, at de to flygtninge, som havde begået terrorangreb, ”hånede” det tyske samfund, som havde taget imod dem.

Den 18-årige gerningsmand fra München har hidtil været beskrevet som en psykisk syg person, der gik amok blandt andet på grund af sygdom og mobning.

Han havde skaffet sig et våben på det såkaldte ”sorte net” – en skjult side af internettet, der anvendes til kriminalitet.

Tysk politi siger, at den 18-årige havde planlagt angrebet i et år og blandt andet havde besøgt og taget billeder af en skole i den tyske by Winneden, hvor en 17-årig i 2009 skød og dræbte 16 elever.