Mission Øst: Ro, chok og modløshed præger Nepal

Antallet af døde efter jordskælvet i Nepal har rundet 8000 personer. Nødhjælpsorganisationer kæmper for at genhuse de millioner af hjemløse

Line Højland overrækker en presenning til en nepalesisk kvinde.
Line Højland overrækker en presenning til en nepalesisk kvinde. Foto: Bandana Shrestha/Mission Øst.

Line Højland er kommunikationsmedarbejder for Mission Øst og tog til Nepal, tre dage efter at et jordskælv havde ødelagt store dele af landet den 25. april. Her arbejdede hun sammen med Mission Østs lokale ansatte om at uddele presenninger og hygiejneudstyr til landsbyerne i Sindhupalchowk-distriktet, nordøst for hovedstaden, Kathmandu. Området ligger tæt på jordskælvets epicenter, og op mod 90 procent af husene blev ødelagt ved skælvet. Line Højland kom hjem til Danmark i lørdags efter knap to uger i Nepal.

Hvordan var stemningen blandt befolkningen, da du kom til Nepal?

På den ene side var der en utrolig ro. I en af landsbyerne var det lokale tehus styrtet sammen i jordskælvet, og noget af det første, de efterfølgende havde gjort, var at stable et nyt tehus på benene, hvor folk kunne mødes. På den anden side var der en enorm modløshed. Få dage efter jordskælvet så jeg folk, der var i gang med at samle mursten fra deres sammenstyrtede hus. De ville gemme dem, så de kunne bygge huset op igen, men de vidste ikke, hvornår de ville kunne gøre det - lige nu bor de jo bare under en presenning på en mark. Så der var en enorm modløshed og choktilstand, samtidig med at folk rejste sig op og var klar over, at livet skulle gå videre. I Kathmandu er butikkerne begyndt at åbne igen, så på den måde forsøger de at vende tilbage til hverdagen.

Dødstallet fra jordskælvet er nu over 8000 personer, mens otte millioner mennesker vurderes at være berørte af skælvet i form af sammenstyrtede boliger. Hvad er nødhjælpsorganisationernes mest presserende opgave i forhold til at hjælpe disse mennesker?

For det første skal der sørges for husly til befolkningen, hvilket mest går ud på at uddele presenninger, som de kan bruge som telt og bo i, mens de genopbygger deres hus. For det andet skal nødhjælpsorganisationerne sikre en god hygiejne. I slutningen af maj eller begyndelsen af juni begynder monsunregnen, og når regnen skyller ned over de sammenstyrtede huse med ødelagte kloaksystemer, er der stor risiko for, at bakterier vil blande sig med drikkevandet og smitte befolkningen med sygdomme. Derfor er det vigtigt, at nødhjælpsorganisationerne bidrager med rent vand, vanddunke og vandrensningsmidler.

Hvad gjorde størst indtryk på dig i Nepal?

Den venlighed, jeg blev mødt med. Jeg var ude at snakke med folk, hvis huse var brudt sammen, og som havde mistet flere børn, men som stadigvæk havde overskud til at møde mig med venlighed. Det var en stærk oplevelse.