Model med Downs syndrom gør op med samfundets syn på skønhed

Madeline Stuart, der er født med Downs syndrom, skal til efteråret deltage i modeugen i New York. Hun vil tage et opgør med samfundets syn på skønhed, men det kræver mere end enkelte tilfælde at integrere handicappede i modeindustrien, mener ekspert

Billedet er taget fra Madeline Stuarts Instragram-profil, hvor mere end 70.000 personer er begyndt at følge hendes hverdag, siden hun åbnede profilen for blot tre måneder siden.
Billedet er taget fra Madeline Stuarts Instragram-profil, hvor mere end 70.000 personer er begyndt at følge hendes hverdag, siden hun åbnede profilen for blot tre måneder siden. .

Madeline Stuart er en 18-årig kvindelig model fra Australien med mere end 450.000 følgere på Facebook. Og så har hun Downs syndrom.

Til september skal hun på catwalken for FTL MODA sammen med en række andre handicappede i forsøget på at bryde med de stereotype forestillinger af modeller, som findes både på og uden for catwalken. 

Bodil Marie Stavning Thomsen, kultur- og medieforsker ved Institut for Kommunikation på Aarhus Universitet, mener, det kan være med til at ændre opfattelsen af, hvad der er normalt. Men skal det for alvor lirke ved modens idealbilleder, kræver det, at der ikke blot er tale om et enkeltstående tilfælde.

”Hvis det drejer sig om en enlig svale, får det en freak-karakter. Vi er altid interesseret i det, der er anderledes, men det skal gentages mange gange, og det kan tage lang tid at ændre ved opfattelsen. ”

Madeline Stuart bliver ikke den første med Downs syndrom, der indtager modeugen i New York. I februar var den amerikanske skuespiller Jamie Brewer på catwalken til designeren Carrie Hammers show. 

Selv hvis det skulle vise sig, at folk med Downs syndrom i stigende grad bliver en del af modeverden, bliver de næppe integreret på en måde, så de optræder side om side med de klassiske modeller, vurderer Bodil Marie Stavning Thomsen.

"Hvis det viser sig at slå igennem, vil de få deres egen lille kategori, som vil fungere som en parallelsektion. Det samme har man eksempelvis set med buttede kvinder.”

Når en kvinde som Madeline Stuart får muligheden for at deltage i New Yorks modeuge netop nu, skyldes det en udvikling, som har været mange år undervejs. Gennem historien har sorte, kvinder og homoseksuelle kæmpet deres kamp for lige berettigelse, og nu forsøger flere grupperinger at gøre opmærksom på dem selv, herunder handicappede.

”I takt med globaliseringen nedbrydes den opfattelse, at verden kun kan ses et sted fra, og der er blevet sat fokus på, at der findes flere typer af mennesker. Det gælder blandt andet handicappede, som vil vise, at de også har et liv, selvom det er anderledes,” siger Bodil Marie Stavning Thomsen.

Deltagelsen ved New Yorks modeuge er kulminationen på Madeline Stuarts modelkarriere, som begyndte sidste år. Da begyndte hendes mor nemlig at tage billeder af sin teenage-datter og dele dem på de sociale medier i et forsøg på at gøre opmærksom på den diskrimination, som handicappede oplever.