Moralske skrupler får israelske soldater til at bryde tavsheden

Den israelske organisation Breaking the Silence er både en af de mest opsigtsvækkende og forhadte aktører i Israel for sin vedvarende kritik af den israelske hærs brutalitet over for palæstinenserne. I dag modtager den PL-Fondens årlige menneskeretspris i Danmark

Det israelske soldaternetværk Breaking the Silence har formået at sætte stort spørgsmålstegn ved hærens moral igennem dets årelange arbejde med at publicere vidnesbyrd fra soldater om deres oplevelser under militærtjenesten.
Det israelske soldaternetværk Breaking the Silence har formået at sætte stort spørgsmålstegn ved hærens moral igennem dets årelange arbejde med at publicere vidnesbyrd fra soldater om deres oplevelser under militærtjenesten. . Foto: Tsafrir Abayov/Polfoto.

Israel råder over den mest moralske hær i verden.

Påstanden er blevet noget nær et mantra for den israelske regering, der har gentaget den gang på gang, når der er blevet rejst tvivl om en af hærens aktioner.

Ikke desto mindre er det netop hærens moral, som det israelske soldaternetværk Breaking the Silence har formået at sætte stort spørgsmålstegn ved igennem dets årelange arbejde med at publicere vidnesbyrd fra soldater om deres oplevelser under militærtjenesten. Soldaterberetningerne vidner om en gennemgående rå og brutal kurs over for palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza. Og tilsammen tegner de et noget andet billede af hæren end politikernes mantra om den mest moralske hær i verden.

Vidnesbyrdene har gjort Breaking the Silence til både den mest opsigtsvækkende og mest forhadte aktør i den offentlige debat i landet. Og det er samtidig dem, der er grunden til, at Breaking the Silence i dag modtager den danske PL-fonds årlige menneskeretspris i København.

Organisationen blev dannet i 2004 under den blodige palæstinensiske opstand, intifadaen, af en gruppe soldater, der havde været udstationeret i en bosættelse i byen Hebron på Vestbredden. Her oplevede de, at de måtte krydse stadig flere moralske grænser i de missioner, de blev sendt ud på, i forhold til, hvordan de behandlede den civile befolkning. Samtidig undrede de sig over, at hærens hårdhændede måde at håndtere besættelsen af de palæstinensiske områder på blev fuldstændig fortiet i den israelske offentlighed.

Derfor besluttede de sig for at bryde tavsheden ved at arrangere en udstilling med billeder og vidnesbyrd fra soldater i de besatte områder. Siden er det blevet til over 1100 vidnesbyrd fra soldater og et utal af foredrag og guidede ture rundt på Vestbredden.

Organisationens generelle mål er at vise, hvilken moralsk pris Israel betaler ved at sende unge soldater til Vestbredden for at håndhæve besættelsen over for en civil befolkning.

At sætte fokus på hærens brutalitet mod palæstinensere er ikke en populær dagsorden i Israel i dag, hvor den politiske højrefløj har bred opbakning.

Breaking the Silence er blevet mødt med massiv kritik og modstand både politisk og blandt bosætterorganisationer. Flere ministre og politikere lægger ikke skjul på, at de mener, at organisationen bør lukkes, og stempler uden tøven folkene bag som landsforrædere, der spreder falske historier om hæren.

Netop i en så vanskelig tid er det ekstra meningsfuldt at modtage den danske pris, siger Yuli Novak, administrerende direktør for Breaking the Silence.

”De seneste måneder har været meget udfordrende for os, hvor vi er blevet angrebet massivt af både regeringen og højrefløjsorganisationer. Der er en virkelig hård diskurs i Israel omkring besættelsen i dag. Derfor er det ekstra motiverende for os at få anerkendelse fra udlandet,” siger hun.

En gennemgående kritik imod jer går på jeres udenlandske engagement, hvor I jævnligt sætter fokus på Israels besættelse i internationale medier og får støtte af udenlandske donorer. Er sådan en pris ikke blot vand på kritikernes mølle?

”Det er en vigtig pointe for os, at den israelske besættelse ikke er et internt israelsk anliggende. De besatte områder er ikke en del af Israel. Og diskussionen om områdernes fremtid foregår over hele verden og handler ikke kun om Israel. Vi bliver nødt til at gå ind i den her diskussion og sige til verden, at der også findes israelere, der elsker Israel, men hader besættelsen,” siger Yuli Novak, der har tjent som soldat i det israelske flyvevåben, og som i dag på organisationens vegne ifølge planen tager imod prisen i København.