Moské ved "Ground Zero" deler vandene

Foto: TIMOTHY A. CLARY Denmark / Scanpix

Newyorkerne er splittede over en plan om et muslimsk kulturcenter og moské tæt på, hvor World Trade Center stod

En ambitiøs plan om at bygge et 12 etager højt muslimsk kulturcenter og moské tæt på "Ground Zero" i New York, hvor World Trade Center-tårnene sank i grus i et gruopvækkende islamistisk terrorangreb den 11. september 2001, udløser blandede følelser i den stadig traumatiserede by. Mens nogle newyorkere betragter planerne som en mulighed for at bygge bro mellem muslimer og ikke-muslimer, betegner andre idéen som "respektløs".

Det muslimske center er et samarbejde mellem grupperne The Cordoba Initiative og American Society for Muslim Advancement, ASMA, som begge har til formål at bygge bro mellem Vesten og den muslimske verden. Grupperne planlægger at forvandle en tidligere detailbutik to gader fra "Ground Zero" i nedre Manhattan til det høje muslimske center, som skal være åben for offentligheden og både huse bederum, sportsfaciliteter, et teater og en børnehave. Projektet vil koste 100 millioner dollar (cirka 600 millioner kroner) og vil ifølge initiativtagerne hjælpe med at hele sårene efter terrorangrebet.

"Tiden er inde til et center som dette, fordi islam er en amerikansk religion. Vi er nødt til at tage 11. september-tragedien og vende den til noget positivt," siger Daisy Khan, der er direktør for ASMA, til den amerikanske tv-station CNN.

Mens nogle newyorkere ifølge lokale nyhedsmedier bakker op om planerne, er andre urolige ved tanken om en moské tæt på åstedet for det værste terrorangreb i byens historie. Frygten for ny terror er forstærket, efter at en islamisk ekstremist den 1. maj forsøgte at udløse en kraftig bilbombe på New Yorks menneskefyldte Times Square.

Blandt kritikerne er pårørende til ofre for 11. september 2001-angrebet såsom Debra Burlingame, hvis bror var blandt de knap 3000 dræbte.

"Jeg synes, at det er utrolig ufølsomt, og dristigt egentligt, af dem at ville bygge en moské ikke alene på det sted, men specifikt at gøre det for at være tæt på der, hvor den ugerning fandt sted," siger Debra Burlingame, der er medstifter af interessegruppen 9/11-Families for a Safer America, til den amerikanske tv-station Fox News.

Det muslimske kulturcenter er planlagt til at stå færdigt om tre-fem år, men det er uklart, hvordan det skal finansieres. ASMA og the Cordoba Initiative råder ifølge den amerikanske avis New York Post over formuer på under en million dollar (cirka seks millioner kroner), men er tidligere blevet støttet af blandt andre The Rockefeller Brothers Foun-dation, af den saudiske prins Al-Waleed bin-Talads Kingdom Foundation samt af Qatars regering.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

Sidsel Nyholm

Født i New Delhi i 1977. Cand.comm i journalistik og historie fra Roskilde Universitetscenter i 2003. Siden 2006 korrespondent i USA for Kristeligt Dagblad. Tidligere ansat på Dagbladet Information og Berlingske Tidende. Har blandt andet bidraget til bogen "Historier om Amerika. Aktuelle strømninger i USA's litteratur" (2010).

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.