Mozambique er blevet symbolet på fattige landes økonomiske problemer

Verdensbanken forudser fortsat skuffende økonomisk vækst i år. Det rammer især fattige lande, hvis økonomi er afhængig af en eller få vigtige sektorer

Mozambique er et af de 30 overvejende afrikanske lavindkomstlande, hvor store dele af økonomien er bundet op på få sektorer som olie og energi, minedrift eller landbrug.
Mozambique er et af de 30 overvejende afrikanske lavindkomstlande, hvor store dele af økonomien er bundet op på få sektorer som olie og energi, minedrift eller landbrug. Foto: AFP.

Mozambique har investeret heftigt i en øget mine- og energiproduktion. Men samtidig er priserne faldet, og det rammer landet hårdt.

”Det er langsigtede investeringer, som typisk tager 15 år, før de begynder at tjene penge ind,” siger cheføkonom Franziska Ohnsorge fra Verdensbanken, som i aftes offentliggjorde sin prognose for verdensøkonomien i første halvdel af 2016.

Mozambique var et af de lande, hun fremhævede ved en præsentation i London. I 2007 havde landet et budgetunderskud på 9,5 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Sidste år var det vokset til et underskud på 41 procent.

Mozambique er et af de 30 overvejende afrikanske lavindkomstlande, hvor store dele af økonomien er bundet op på få sektorer som olie og energi, minedrift eller landbrug.

Ifølge cheføkonomen er verdensmarkedspriserne faldet over hele linjen - metal- og energipriserne er hårdest ramt, om end landbrugspriserne ikke har oplevet samme dramatiske fald.

Ikke siden 1980'erne har der været prisfald på så mange forskellige råvarer i løbet af et år. End ikke under krisen i 2009 faldt priserne så voldsomt og for så mange forskellige råvarer.

”Problemet er, at mange af de lande er løbet tør for finanspolitisk råderum. De tjener mindre i skat, og værdien af deres eksport falder, og råvarepriserne er også under pres fra valutakurserne,” siger Franziska Ohnsorge.

Verdensbanken har som et af sine mål at afskaffe ekstrem fattigdom og fremme fordelingen af velstand inden 2030. Et mål, som ikke bliver lettere, når den forventede økonomiske vækst udebliver.

”Over 40 procent af verdens fattige, som er personer, der tjener under 2,5 dollars (17 kroner) om dagen, bor i udviklingslande, hvor væksten aftog i 2016,” siger Franziska Ohnsorge.

Selvom de fattigste lande generelt har en højere økonomisk vækst i procenter, så halter de stadig så langt bagefter, at det ikke er nok til at løfte dem ud gruppen af lavindkomstlande.

Og prognosen fra Verdensbanken for de kommende seks måneder er ikke positiv.

”Vi vil se en fortsat opbremsning i væksten, som vil være under, hvad vi havde forventet. Det kommer efter 2015, som var et skuffende år. Siden 2011 har vi set en utilfredsstillende vækst i vækstøkonomierne og i udviklingslandene. I en tredjedel af udviklingslandene er væksten tilmed den laveste siden den økonomiske krise i 2009,” siger cheføkonomen.

2016 kan derfor igen blive en prøvelse for verdensøkonomien.

”Den store risiko er, at økonomien i en eller flere af vækstøkonomierne vil aftage. Verden kan fordøje tilbagegang i en af de økonomier, men sker det i flere lande, vil det give problemer,” siger hun om de såkaldte Briks-lande Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Men der er også positive nyheder. I 2015 er Argentina, Ungarn og Venezuela opgraderet fra at være mellem-indkomst- til at være højindkomstlande. Vietnam og Malaysia oplever også en vækst, som særligt kommer fra tekstilindustrien. Det sker samtidig med, at der sker et skifte i Kina fra industri til servicesektoren.