Muslimer danner fredsring om synagoge i Oslo

Det jødiske trossamfund i Norge er positive over muslimers initiativ. Der er potentiale for et stærkere sammenhold, siger forsker

I Norge har unge muslimer taget initiativ til at danne en fredsring om synagogen i Oslo efter de tragiske begivenheder i København i weekenden. Her ses tilstedeværende ved begravelsen af jødiske Dan Uzan, som blev skudt ved synagogen i København. Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix
I Norge har unge muslimer taget initiativ til at danne en fredsring om synagogen i Oslo efter de tragiske begivenheder i København i weekenden. Her ses tilstedeværende ved begravelsen af jødiske Dan Uzan, som blev skudt ved synagogen i København. Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix. Foto: Bax Lindhardt.

Fredens Ring. Sådan lyder beskrivelsen af den begivenhed, som en gruppe norske muslimer har inviteret til gennem det sociale medie Facebook.

På lørdag klokken 18:30 vil muslimerne samles ved Oslo Synagoge i Norge og danne en ring om moskéen for at vise deres afstand til jødehad efter weekendens tragedie i København, hvor blandt andre den 37-årige danske jøde Dan Uzan blev skudt og dræbt ved Synagogen i Krystalgade.

”Efter terroranslagene i København synes vi, at det er det perfekte tidspunkt for os muslimer at tage afstand fra chikane af jøder,” siger den 17-årige kvinde Hajrad Arshad, der er en af hovedkræfterne bag initiativet, til den norske tv-station NRK.

På Facebook-siden, hvor begivenheden er annonceret, skriver initiativtagerne følgende:

”Islam er at beskytte vore brødre og søstre, uafhængig af hvilken religion de tilhører. Islam er at hæve sig over hadet og aldrig synke ned på samme niveau som haderne. Islam er at forsvare hinanden. Muslimer vil vise, at vi tager stærk afstand fra alle typer jødehad, og at vi er der for at støtte dem (jøderne red.). Vi skal derfor lægge en menneskelig ring rundt synagogen lørdag 21. februar. Opfordrer alle til at komme! For husk; sammen skaber vi en forskel du og jeg.”

Indtil videre har 1.200 mennesker sagt ja til, at de deltager i begivenheden, og Michael Melchior, overrabbiner i Norge, er positiv over initiativet fra de unge muslimer.

”Det er et stærkt signal. Det er meget, meget stærkt. Og initiativet er helt og aldeles deres,” siger Michael Melchior.
 
Han fortæller, at det hele begyndte med nogle få muslimske unge, der sagde, de ville komme og slå ring om synagogen i Oslo, og siden har det udviklet sig.

”I morges ringede de til mig og bad mig komme. Nu har mere end 800 unge muslimer sagt, at de vil komme lørdag aften og omringe synagogen. De siger, at hvis nogen vil ramme synagogen og jøderne, skal de først ramme dem.”

Heiko Henkel, der er lektor ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet og blandt andet har forsket i muslimer i Skandinavien, forklarer, at den kommende begivenhed ved synagogen i Oslo er en måde, hvorpå de norske muslimer kan få en ytringsmulighed i et samfund, hvor de er en minoritet og ofte oplever at blive sat under en generaliserende mistanke, som er knyttet til islam og muslimsk trospraksis.

”De har meget få lejligheder til at blive hørt, men i denne aktion kan de vise, at de som borgere gerne vil beskytte deres jødiske medborgere. Hvis de ikke kan fortælle om deres medborgerskab, kan de vise det. Om det bliver set og forstået af offentligheden er dog ikke til at sige,” siger Heiko Henkel.

Han ser alligevel et stort potentiale i begivenheden, fordi det kan give et sammenhold mellem jøder og muslimer. Men det kræver en enstemmighed fra begge lejre.
 
”Der er mulighed for brobygning og for at åbne forbindelser. Men der skal være én, der rækker hånden ud og én, der tager imod. Man kan håbe, begge sider stikker hånden ud,” siger Heiko Henkel.