Muslimer og hinduer støtter premierministers udtalelser om kristendom

Den britiske premierminister, David Camerons, udtalelser om kristen kultur får opbakning fra andre trossamfund. Det viser, at striden ikke er mellem troende, men mellem troende og ateister, mener forsker

(FILES) In this file picture taken on March 3, 2014 Britain's Prime Minister David Cameron stands at a lectern during a memorial service for the late former South African prime minister Nelson Mandela at Westminster Abbey in London. British Prime Minister David Cameron was accused on April 21, 2014  of sowing sectarianism and division after stressing in an Easter message that Britain was still a "Christian country". The criticism came in an open letter signed by 55 public figures, including writers Philip Pullman and Terry Pratchett and the Nobel Prize-winning scientists John Sulston and Harold Kroto.  AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL
(FILES) In this file picture taken on March 3, 2014 Britain's Prime Minister David Cameron stands at a lectern during a memorial service for the late former South African prime minister Nelson Mandela at Westminster Abbey in London. British Prime Minister David Cameron was accused on April 21, 2014 of sowing sectarianism and division after stressing in an Easter message that Britain was still a "Christian country". The criticism came in an open letter signed by 55 public figures, including writers Philip Pullman and Terry Pratchett and the Nobel Prize-winning scientists John Sulston and Harold Kroto. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL. Foto: JOHN STILLWELL/ Denmark.

Den skarpe debat om Storbritanniens kristne historie, som premierminister David Cameron forleden satte i gang, kører stadig på de høje nagler. Men efter hård kritik fra flere sider får den britiske premierminister nu opbakning fra andre trossamfund.

Debatten begyndte, da avisen Church Times onsdag i sidste uge bragte en længere kommentar af David Cameron, hvor han slog fast, at Storbritannien er et kristent land og i samme tekst fremhævede sin egen tro.

Udtalelserne fik 55 markante personligheder til at skrive et åbent brev i avisen Daily Telegraph, hvor de i hårde vendinger kritiserede premierministeren, som de påstod skabte splittelse med sit fokus på kristendommen. Blandt underskriverne er forfatterne Philip Pullman og Terry Pratchett og filosoffen A.C. Grayling, som alle er knyttet til ateistiske og humanistiske grupper i Storbritannien.

LÆS OGSÅ: Kan lande være kristne?

Men nu erklærer både muslimer og hinduer, at de støtter princippet om, at Storbritannien er kristent. Og det er markant, mener forskningschef Nick Spencer fra den økumeniske tænketank Theos i London.

Det åbne brev, som ateisterne sendte til David Cameron, påstod, at han skabte splittelse ved at kalde Storbritannien kristent. Og det er tydeligvis ikke sandt, når nogle af de mest hårdhændede forsvarere er andre religiøse minoritetsgrupper, siger Nick Spencer.

Pointen er, at accepten af religion i samfundet ikke kun handler om kristendom:

De religioner er ikke enige i de kristne doktriner, men de har mere til fælles med kristne end med ateister. Og jeg tror, at de forstår, at et angreb på den kristne religion er et angreb på alle religioner. De forstår, at den kristne kultur er med til at skabe et gæstfrit miljø for dem selv.

En pointe, som er tydelig i en udtalelse fra det britiske muslimske råd, Muslim Council of Britain.

Ingen kan afvise, at Storbritannien i det store hele er et kristent land med dybe historiske og strukturelle bånd til den etablerede kirke, siger generalsekretær Farooq Murad, som taler om respekt for den kristne tradition:

Vi som nation bliver stærkere af at anerkende og fejre den virkelighed, hvor mange trosretninger og ikke-troende lever sammen i harmoni.

Direktøren for rådet af hinduer i Storbritannien siger tilsvarende, at de har det fint med Storbritannien som et kristent land, og at mange hinduer således også fejrer julen og påsken.

Folk kan sekularisere de traditioner, men de kan ikke fjerne det faktum, at dette land er baseret på kristne traditioner, siger Anil Bhanot til BBC.

Nick Spencer fremhæver, at de 55 personer, som har skrevet under på det åbne brev, nok er fremtrædende forfattere og akademikere, men at de alle også er mere eller mindre erklærede ateister:

De har en dagsorden, og nogle af dem er aktivt anti-kristne, som ikke kan lide tanken om, at kristendommen spiller en betydelig rolle i det britiske samfund.

David Cameron har blandt andet fået opbakning fra Labours tidligere udenrigsminister Jack Straw. Omvendt har lederen af uafhængighedspartiet UKIP, Nigel Farage, beskyldt David Cameron for at slå plat på kristendommen i et forsøg på at genvinde de konservative vælgere, som har følt sig tiltrukket af UKIPs forsvar for kristne værdier og modstand mod indvandring.