Muslimer var i Europa længe før end antaget

Gravfund i Frankrig rokker ved viden om, hvor tidligt og hvor langt op i Europa de første muslimer kom

Meget tyder på, at der var muslimer i Frankrig for 1300 år siden. Analyser af grave fundet ved den sydfranske by Nimes giver en klar indikation af, at der er tale om folk fra Nordafrika. Begravelsen var foretaget efter muslimske ritualer, og gravene vendte, så de afdøde var begravet med hovedet mod Mekka. Her er det en moske på den græske ø Rhodos.
Meget tyder på, at der var muslimer i Frankrig for 1300 år siden. Analyser af grave fundet ved den sydfranske by Nimes giver en klar indikation af, at der er tale om folk fra Nordafrika. Begravelsen var foretaget efter muslimske ritualer, og gravene vendte, så de afdøde var begravet med hovedet mod Mekka. Her er det en moske på den græske ø Rhodos. . Foto: Mel Longhurst.

Meget tyder på, at der var muslimer i Frankrig for 1300 år siden. Analyser af grave fundet ved den sydfranske by Nimes giver en klar indikation af, at der er tale om folk fra Nordafrika. Begravelsen var foretaget efter muslimske ritualer, og gravene vendte, så de afdøde var begravet med hovedet mod Mekka.

Fundet af de tre skeletter er markant, fordi islam kun er cirka 1400 år gammel, og der gik således kun omkring 100 år, til muslimer var nået frem til det nuværende Frankrig.

Den franske arkæolog Yves Gleize har stået i spidsen for udgravningerne, som er offentliggjort i det engelsk-sprogede videnskabelige internettidsskrift Plos One.

”Vore studier giver de første arkæo-antropologiske beviser på, at muslimer etablerede sig i det sydlige Frankrig,” skriver Yves Gleize, der er tilknyttet det nationale franske nationale arkæologiske institut.

Der er tale om tre skeletter, som er fundet i en romersk gravplads med omkring 20 skeletter. Men de skilte sig ud i den måde, de var begravet på, og der er også foretaget dna-test af de tre mænd i alderen fra 20 til 50 år.

”Markant er det, at analyserne bekræfter, at der var berbere blandt de første muslimske tropper, der spredte sig i Europa. Gravene indikerer også en sameksistens af samfund i Nimes, som praktiserede kristne og muslimske begravelsestraditioner uden at have en klar opdeling mellem gravene,” siger Yves Gleize.

Han mener, at den nye viden gør op med den traditionelle opfattelse af, hvordan kristne og muslimer levede på den tid.

Ifølge arkæologholdet spredte islam sig fra sin tidlige begyndelse hastigt, og gennem Nordafrika kom muslimerne også hurtigt til Den Iberiske Halvø, som i dag består af Spanien og Portugal. Her er der talrige arkæologiske beviser på den muslimske tilstedeværelse. Men hidtil har det været antaget, at muslimer på den tid ikke kom nord for bjergkæden Pyrenæerne.