Muslimsk vidne nægter at fjerne slør ved domstol

En tysk dommer har frikendt en mand, fordi det kvindelige vidne ikke ville vise sit ansigt. En islamisk lærd er tilkaldt inden appelsagen

Den muslimske kvinde skulle vidne mod en mand, som var tiltalt for at have fornærmet hende. Men da dommeren bad hende om at fjerne den øverste del af hendes niqab, nægtede hun. Arkivfoto.
Den muslimske kvinde skulle vidne mod en mand, som var tiltalt for at have fornærmet hende. Men da dommeren bad hende om at fjerne den øverste del af hendes niqab, nægtede hun. Arkivfoto. . Foto: Tomas Bertelsen.

Hvad vejer tungest: Religiøs overbevisning eller princippet om en fri og retfærdig rettergang?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at en muslimsk kvinde har nægtet at fjerne sit slør trods dommerens krav under en retssag i den sydtyske storby München.

Den muslimske kvinde skulle vidne mod en mand, som var tiltalt for at have fornærmet hende, skriver den tyske avis Bild.

Men da dommeren bad hende om at fjerne den øverste del af hendes niqab, en muslimsk klædedragt, der dækker det meste af ansigtet og hele kroppen, nægtede hun.

”Jeg vil gerne se dit ansigt for at se dine reaktioner og dit ansigtsudtryk,” sagde dommer Thomas Müller, som ellers ville have ”væsentlige problemer med at vurdere” hendes vidneudsagn.

Men den 43-årige kvinde, som Bild omtaler som Amira B., nægtede på grund af sin tro.

Jeg har en gud på dommedag, som til sidst vil give mig ret.

Dommeren gav udtryk for, at det var et emne, han ikke ønskede at gå ind i. Han lod hende herefter vidne med tildækket ansigt. Den tiltalte havde angiveligt fornærmet hende, kaldt hende skældsord og sagt: ”du hører ikke til her”. Men dommeren besluttede sig for at frikende ham, efter at kvinden havde nægtet at vise sit ansigt.

Retssagen har vakt harme i juridiske kredse i Tyskland, skriver Bild, og anklagemyndigheden har anket dommen til landsretten, hvor sagen vil blive behandlet den 17. marts.

Dommere frygter, at den muslimske kvinde igen vil nægte at vise sit ansigt, og derfor har man bedt om assistance fra en muslimsk retslærd, sheikh Abdullah Al Muslih fra Saudi-Arabien. Med henvisning til citater fra Koranen har han vurderet, ”(…) at aftagning af niqab foran retslige organer som dommere, politi, statsanklagere (…) på grund af nødvendighed og skadeforebyggelse (…) er tilladt (…)”.

Landsretten er forberedt på, at man i yderste konsekvens må idømme kvinden bødestraf eller hæfte, hvis hun igen nægter at vise sit ansigt.

Det er ikke første gang, et muslimsk slør skaber problemer ved en europæisk domstol. I 2013 blev en britisk retssag udsat, da dommeren ikke ville tillade, at en 21-årig kvinde – tiltalt for at forsøge at påvirke og true et vidne i en anden retssag – optrådte i retten iklædt burka, mens kvinden omvendt nægtede at vise sit ansigt over for en mand.

Hverken Storbritannien eller Tyskland har love mod at bære burka eller niqab. I 2003 afgjorde den tyske forfatningsdomstol, at de enkelte delstater har mulighed for at vedtage lokale regler og love, der forbyder brug af religiøse symboler i skolerne og på andre offentlige arbejdspladser. Sidste år afgjorde forfatningsdomstolen dog, at et tørklædeforbud for lærere i offentlige skoler strider mod forfatningens bestemmelser om religionsfrihed.