Mødre har de bedste muligheder i Norge

For tredje år i træk er Norge kåret til verdens bedste land for mødre. Red Barnet peger på, at placeringen forpligter

Der er grund til at smile for denne norske mor. Norge er nemlig verdens bedste land at være mor i, viser en undersøgelse. Danmark er nummer fem.
Der er grund til at smile for denne norske mor. Norge er nemlig verdens bedste land at være mor i, viser en undersøgelse. Danmark er nummer fem. . Foto: Henrik Witt.

Når en norsk kvinde bliver gravid, har hun ofte selv valgt det, hun kan få svar på sine spørgsmål hos sundhedsvæsenet, og arbejdsmarkedet kalder først efter mange måneders barsel. I Niger har blot fem procent af kvinderne mulighed for at bruge prævention, og under fødslen er der sjældent uddannede sygeplejersker og læger til stede. Forskellene er grelle, for sådan er det nødvendigvis i en sammenligning af de to lande, der rangerer øverst og nederst i undersøgelsen State of The Worlds Mothers 2012, som Red Barnet står bag. Igennem 13 år har organisationen kigget på mødres og børns sundhed i 165 lande. Rapporten vurderer landene på faktorer som faren for at dø under fødsel, spædbørnsdødelighed og brug af prævention.

LÆS OGSÅ: Se hvor det er bedst og dårligst at være mor

At Norge ligger øverst glæder Red Barnets norske generalsekretær Tove R. Wang, og hun mener, at landet topper listen på grund af langsigtede satsninger på børne- og familiepolitik.

Det er svært at pege på én bestemt ting, der gør Norge til verdens bedste land for mødre. Der er en generel konsensus mellem politikerne om at skabe gode ordninger for gravide og familier, og det har taget mange år at bygge et velfungerende system op, bemærker hun.

Hun mener, at placeringen forpligter til at sætte fokus på de lande, hvor underernæring og fattigdom er en del af hverdagen.

Vi kan se, hvad der fungerer i Norge, og de løsninger vil vi bruge i vores arbejde i udviklingslande. Det drejer sig blandt andet om adgang til sundhedspersonale, barsel og uddannelse af piger, siger hun.

Ud af de seks øverstplacerede lande i rapporten er fem af landene fra Norden.

Professor i epidemiologi ved Københavns Universitet Anne-Marie Nybo Andersen har forsket i børnesundhed og er leder af projektet Bedre Sundhed for Mor og Barn. Hun mener, at det, der gør netop denne del af verden så fordelagtig for mødre, er en høj levestandard med mulighed for selv at vælge, hvornår vi vil stifte familie. Hun peger også på, at ligestilling er et vigtigt parameter.

Det er interessant at se, at der, hvor det er bedst at være mor, også er der, hvor flest kvinder er på arbejdsmarkedet. Vi har fleksibel børnepasning, mere ligestilling mellem kønnene og arbejdspladserne er indstillede på at tilgodese familielivet.

Hun bemærker dog, at Danmark kan gøre det bedre.

Af de fem nordiske lande har Danmark den højeste dødfødselshyppighed og spædbarnsdødelighed, siger hun.

I bunden af undersøgelsen er sammen med Niger lande som Afghanistan og Eritrea. Underernæring er den bagvedliggende årsag til 2,6 millioner børns død hvert år, siger formand for Red Barnet, Anita Bay Bundegaard.

Undersøgelsen viser, hvad vi havde forventet, for Niger er et af verdens fattigste lande. Derfor er der et stort fokus fra humanitære organisationer for at øge børns chancer for at overleve, og vi arbejder for at give mere oplysning om ernæring og sundhed.