Netanyahu udfordrer Obama i USA

Israelsk-amerikansk strid kulminerer i dag med Netanyahus tale til USA's kongres. Den israelske premierminister taler om en ”historisk mission”

Netanyahus besøg i Washington er langt fra fryd og gammen.
Netanyahus besøg i Washington er langt fra fryd og gammen. Foto: Kevin Lamarque.

Et flere uger langt offentligt skænderi mellem regeringerne i Washington og Jerusalem kulminerer i dag, når Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, træder frem for USA's kongres og holder en tale, hvori han ventes at kritisere Barack Obama-regeringens forslag til et atomvåbenforlig med Iran.

Da Netanyahu i søndags forlod Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv for at flyve til Washington, beskrev han sin rejse som en ”skæbnesvanger, endda historisk mission”.

”Jeg føler, at jeg er en udsending for hele det israelske folk - selv dem, der er uenige med mig - og for hele det jødiske folk,” sagde han.

Den israelske premierminister frygter, at de amerikansk-iranske forhandlinger vil gøre det muligt for Israels ærkerival, Iran, at udvikle atomvåben i fremtiden, og han ventes at opfordre de amerikanske kongresmedlemmer til i stedet at godkende nye sanktioner mod styret i Teheran. Det Hvide Hus fastholder derimod, at forliget vil styrke Israels sikkerhed og advarer om, at nye sanktioner vil sætte de historiske forhandlinger med Iran på spil.

Talen i Washington i dag har sat samarbejdet mellem de to nære allierede på en hård prøve. Benjamin Netanyahu er inviteret direkte af republikanerne, og det er uden fortilfælde, at en udenlandsk leder taler til Kongressens to kamre uden om præsidenten med det formål at kritisere en siddende amerikansk regerings udenrigspolitik. Både liberale og konservative politikere og meningsdannere i USA og i Israel ytrer store betænkeligheder ved talen, der finder sted blot to uger før det israelske valg, og kalder den en upassende og respektløs manøvre.

Striden om talen er eskaleret i dagene op til begivenheden. I sidste uge betvivlede den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, åbent Netanyahus dømmekraft, mens den nationale sikkerhedsrådgiver Susan Rice kaldte talen ”ødelæggende” for forholdet mellem USA og Israel. I søndags forsøgte Kerry at gyde olie på vandene ved at sige, at Netanyahu er ”velkommen” til at tale i USA, men han omtalte samtidig omstændighederne omkring talen som ”besynderlige, om ikke unikke” og gentog, at USA vil fortsætte sine forhandlinger med Iran.

Atomvåbenforliget, der skal falde på plads inden en frist om tre uger, lægger op til en fjernelse af sanktioner mod Iran, til gengæld for at Teheran forsikrer, at det ikke vil bygge atomvåben. Forliget kan blive en af præsident Obamas største udenrigspolitiske bedrifter, hvis det lykkes.

Obama har afvist at mødes med Benjamin Netanyahu, mens den israelske premierminister er i Washington, og både vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister John Kerry fik udlandsrejser på programmet, efter at talen blev bekendtgjort. Flere end 30 demokratiske kongresmedlemmer har i løbet af den seneste uge meddelt, at de vil springe talen over, mens Netanyahu til gengæld har takket nej til et tilbud om at mødes særskilt med de demokratiske senatorer.