Norges politiske landskab er blevet blåt

Det er uklart hvordan Højre-lederen Erna Solberg vil forvalte sejren i Norge

Erna Solberg, som i mandags blev valgt til statsminister i Norge
Erna Solberg, som i mandags blev valgt til statsminister i Norge. Foto: 20520 Junge, HeikoNTB.

Mandagens valg i Norge malede Stortinget blåt og gjorde de borgerliges dominans til den største i moderne tid. Samtidig fordelte vælgernes stemmer sig således, at det er højst uklart, hvordan Højre-lederen Erna Solberg kan forvalte sejren. Alliancemæssigt er Højre på mange områder nærmere de to små partier Venstre og Kristeligt Folkeparti, men de kan ikke klare sig uden Fremskridtspartiet, hvis de vil danne flertalsregering. Omvendt har Kristeligt Folkeparti og Venstre sagt, at de er skeptiske over for Fremskridtspartiet. De skal sluge nogle store kameler, mener politisk redaktør for Aftenposten Harald Stanghelle.

Det vil være et svigt mod vælgerne, hvis ikke det ender med en Solberg-ledet regering. Det er sandsynligt, at de små partier vælger at være støtteparti fremfor regeringspartnere, fordi de på den måde kan få nogle få, men vigtige mærkesager igennem, skriver han i Aftenposten.

Arbejderpartiet kunne trods nederlaget ånde lettet op på et enkelt punkt. For med en tilslutning på 30,8 procent bevarede socialdemokraterne positionen som Stortingets største parti. Arbejderpartiets står fremadrettet og strategisk i en gunstig position, mener politisk kommentator på avisen VG Frithjof Jacobsen.

Det placerer Stoltenberg i en situation, hvor han har folkets mandat til at danne regering ved et borgerligt sammenbrud. Han har gjort meget klart, at han kommer til at vente i kulissen. Vi nordmænd har en tendens til at vende os til Arbejderpartiet, når landet har problemer, og det er selvfølgelig det, han vil vente på, siger Frithjof Jacobsen.

Regeringen Stoltenberg fortsætter til den 14. oktober, hvorefter Solberg tager over.