Norsk blå-blå regering skal udvise stor balancekunst

Der er ingen hvedebrødsdage i vente for den nye norske regering, som får skarp kritik i medierne over en nyudnævnt ministers kontroversielle udtalelser. Regeringen må forberede sig på svære tider i Stortinget, mener eksperter

Statsminister Erna Solberg (th.) fra Højre, sammen med Siv Jensen, Fremskridtspartiets leder og ny norsk finansminister. –
Statsminister Erna Solberg (th.) fra Højre, sammen med Siv Jensen, Fremskridtspartiets leder og ny norsk finansminister. –. Foto: Vegard GrøttNTB.

Efter 10 dages spekulationer om fordelingen af ministerposter i Norge har landet nu fået sat navn på de 18 politikere, der rykkede ind i ministerkontorerne i går. 11 poster går til det største parti Højre, mens Fremskridtspartiet får syv ministre i den blå-blå regering, som den bliver kaldt i Norge.

Statsminister Erna Solberg var tydeligt stolt over sit hold, der i onsdags mødte kongen og derefter kørte til Stortinget. Der var samtidig tydelig lettelse at spore hos Solberg, som ikke lagde skjul på, at der havde været tale om hårde forhandlinger, før den endelige regerings sammensætning kunne præsenteres. Efter valget den 9. september satte de fire partier til højre for midten sig sammen for at diskutere en mulig regeringsdannelse, men det endte med, at de to mindre midterpartier, Kristeligt Folkeparti og Venstre, sagde nej tak til at sidde med i regeringen. De har i stedet fået status som støttepartier, og allerede i onsdags, da regeringen blev præsenteret, udtrykte partileder for Kristeligt Folkeparti, Knut Arild Hareide, skuffelse over, at Solberg-regeringen ikke indeholder en udviklingsminister.

LÆS OGSÅ: Historisk og afdæmpet ny norsk regering

Det er ikke en invitation til samarbejde, og det er trist, at posten bliver nedlagt her 30 år efter, at den første udviklingsminister trådte til, sagde Hareide til Vårt Land.

Det var ikke den eneste kurre på tråden mellem regeringen og samarbejdspartnerne. Især den nye ligestillingsminister, Solveig Horne fra Fremskridtspartiet, er blevet mødt med skepsis. I 2011 sagde hun i et interview, at hun mener, at begge køn er ansvarlige i en voldtægtssituation.

Pigerne har et ansvar for, hvilken situation de sætter sig i, men fyrene har også et ansvar for at respektere et nej. Jeg mener, at piger og fyre har lige meget ansvar, sagde hun til tv-stationen NRK.

I 2010 skrev hun på det sociale netværk Twitter, at hun var usikker på, om det var helt i orden, at børnehaver læser homo-eventyr for børn. Udmeldingen var en reaktion på regeringens opfordring til institutioner om at bruge bøger, som afspejler seksuel mangfoldighed, og den er nu blevet hevet frem igen i medierne.

Da Solveig Horne mødte pressen som ny ligestillingsminister, blev hun straks konfronteret med sine udtalelser. Til avisen VG siger hun, at det ikke er det, hun står for i dag.

Jeg vil helst ikke tænke mere på det. Det var ikke helt heldigt udtalt, men jeg ser fremad, siger hun til avisen.

Samtidig med at regeringen blev præsenteret, fremlagde Erna Solberg og Siv Jensen også en erklæring om regeringens program. Historiker og lederskribent på avisen Dag og Tid Jon Husted mener, at den nye regering hurtigt vil få svært ved at få flertal for deres mærkesager.

Regeringen vil stort set give mere til alle grupper, undtagen bønderne. Det kommer ikke til at stemme overens med vedligehold og forbedringer af veje, skoler, sygehuse, ældrepleje og forskning. Man kan have en mistanke om, at regeringens statistikere har sovet i timen, og det er et spørgsmål om tid, før der kommer protester også fra samarbejdspartierne, skriver han i Dag og Tid.

Det er politisk kommentator for Morgenbladet Aslak Bonde enig i. Han peger især på, at Erna Solberg skal udvise stor balancekunst for at tage hensyn til både regeringspartneren og til de to støttepartier.

Man skulle tro, at en så blå regering ville sætte markante liberale og konservative aftryk i regeringserklæringen, men i stedet er forslagene placeret langt inde mod det politiske centrum. Det er naturligvis for at forhindre politiske nederlag i Stortinget, men det kan også betyde en handlingslammet regering, fordi ingen af partierne er rigtigt tilfredse. Glæden ved at få regeringsposter varer kun kort, og snart går det hårde rugbrødsarbejde i gang, siger Aslak Bonde.