Terrorforsker: Ensomme ulve er en myte

ARKIVFOTO 2015 af Mindehøjtidelighed for ofrene for terrorangrebet ved Krudttønden og i Krystalgade d. 16. ...

Den norske terrorforsker Petter Nesser har undersøgt 40 af de bedst dokumenterede terrorhændelser i Europa siden 1994, heriblandt al-Qaeda-selvmordsterroristers angreb på busser og undergrundsbanen i London i 2005. På den baggrund har han udarbejdet fire arketyper blandt terroristerne, som han kalder entreprenøren, protegéen, den utilpassede og strejferen. Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i København for et år siden, har i Nessers vurdering en profil som den utilpassede, mens Abdelhamid Abaaoud, der er udpeget som bagmanden for terrorangrebet i Paris i november sidste år, var entreprenør, da han blandt andet sendte en jihadist fra Syrien til den franske hovedstad for at angribe spillestedet Bataclan. Foto: Scanpix/Claus Bech / Scanpix Denmark

Terrorister radikaliseres sjældent helt alene foran computeren, konstaterer den norske terrorforsker Petter Nesser, som har identificeret fire forskellige terrorprofiler. Terror er et resultat af både nationale og internationale, sociale, religiøse og psykologiske faktorer, mener han

Terror er ønsket om at sprede angst ved at dræbe uskyldige og legitimere det med politiske eller religiøse begrundelser. Så enkelt er det, mener den norske terrorforsker Petter Nesser.

Men så er det også slut med de enkle, endimensionale forklaringer. Spørger man Petter Nesser, giver det ikke den store mening at lede efter den brede, generelle forklaringsmodel, som kan tegne et samlet billede af årsagssammenhængene bag den europæiske jihadisme.

Hverken nihilisme, parallelsamfund og fejlslagne integrationsmodeller eller heltedrømme blandt sociale tabere kan i sig selv forklare, hvorfor 5000-6000 unge europæere med - eller uden - muslimsk baggrund er blevet jihadister i Syrien. Og hvorfor andre vender kalasjnikovgeværer og sprængstof mod en forsvarsløs europæisk offentlighed.

”Der har været en tendens til at se terroristernes løbebane i et rent lokalt lys, som et resultat af lokale kontakter og et symptom på lokale forhold. Det gælder også angrebet på Krudttønden og synagogen i København. Man så Omar El-Hussein som en enlig terrorist, der ikke har været i fysisk kontakt med terrornetværk. Det var måske også tilfældet. Men det

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.