Norsk voldtægtsoffer kan forlade Dubai

Den norske kvinde, der meldte en voldtægt til politiet i Dubai og derefter selv blev fundet skyldig i sex uden for ægteskabet, er nu frit stillet til at forlade Dubai

Den norske forretningskvinde Marte Deborah Dalelv anmeldte en voldtægt i Dubai, men blev dømt for sex udenfor ægteskabet, nu er hun benådet efter norsk pres på De Forene Arabiske Emiraters konge.
Den norske forretningskvinde Marte Deborah Dalelv anmeldte en voldtægt i Dubai, men blev dømt for sex udenfor ægteskabet, nu er hun benådet efter norsk pres på De Forene Arabiske Emiraters konge. Foto: JUMANA EL HELOUEH Denmark.

Norges pres på Dubai har båret frugt. Få dage efter at have modtaget 16 måneders fængselsdom for sex uden for ægteskab og ulovlig indtagelse af alkohol kan den 24-årige norske indendørsdesigner Marte Deborah Dalelv nu forlade Dubai.

Sagen understreger den kontrast, der er mellem Dubais image som supermoderne turistmål og golfstatens traditionelle, islamiske og meget konservative lovgivning. Mange turister ved ikke, at det er forbudt at indtage alkohol eller at have seksuel kontakt uden for ægteskabet. Da norske Marte Deborah Dalelv gik til politiet med en klage om voldtægt, var hun overbevist om, at det var det eneste rigtige. Sådan ville hun have gjort i Norge. Men Dubais lovgivning, der ikke giver kvinder de samme juridiske rettigheder som mænd, forvandlede hende fra offer til den skyldige.

LÆS OGSÅ: Medmenneskelighed i Mellemøsten

Marte Deborah Dalelv blev ifølge eget udsagn voldtaget af en kollega under en forretningsrejse til Dubai i marts 2013. Hun meldte voldtægten til politiet, der i løbet af fire dage konfiskerede hendes pas, fastfrøs hendes økonomiske midler og dømte hende for brud på golfstatens lov, der forbyder indtagelse af alkohol og sex uden for ægteskab. Gerningsmanden modtog en dom på 13 måneder, men er nu også frigivet.

Sagen har udløst massiv kritik af Dubai fra menneskeretsgrupper. I 2008 blev en australsk kvinde idømt 11 måneders fængsel, efter at hun fortalte politiet, at hun var blevet bedøvet og gruppevoldtaget.

Vestlige kvindegrupper er begyndt at stille spørgsmålet, om Dubai overhovedet kan betegnes som et sikkert rejsemål for kvinder, når voldtægtsofre gøres til skyldige, fordi de blandt andet ikke kan bevise gerningen med de fire vidner, retten kræver.

Sagen sætter især fokus på kvindelige voldtægtsofre, der ofte selv bliver fundet skyldige, mens gerningsmændene enten går fri eller idømmes meget milde straffe.

En talsmand for Emirates Centre for Human Rights i London mener, at sagen om den norske kvinde bør få Dubais myndigheder til at ændre lovgivningen i voldtægtssager:

Vi opfordrer myndighederne til at reformere lovgivningen omkring voldtægt, så kvindelige voldtægtsofre beskyttes af loven og ikke bliver ofre for sagsanlæg, siger Rori Donaghy fra Emirates Centre for Human Rights ifølge Channel 4 News.

Rettelse: Kildekreditering tilføjet den 20. december 2016.