Ny debat om organtyveri i Kina

Den kinesiske dreng på seks år, som fik øjnene stukket ud af ukendte gerningsmænd, var formodentlig offer for organtyveri, som er en stigende tendens på Kinas sorte marked

Den seksårige kinesiske dreng Guo Bin fik i september stukket sine øjne ud af ukendte gerningsmænd, som efterlod øjenæblerne i nærheden - men uden drengens hornhinder. Han er formodentlig offer for den udbredte handel med organer på det sorte marked.
Den seksårige kinesiske dreng Guo Bin fik i september stukket sine øjne ud af ukendte gerningsmænd, som efterlod øjenæblerne i nærheden - men uden drengens hornhinder. Han er formodentlig offer for den udbredte handel med organer på det sorte marked. . Foto: STR/ Denmark.

Den seksårige kinesiske dreng Guo Bin, der blev internationalt kendt efter at have fået stukket sine øjne ud i en sag om muligt organtyveri, har nu fået nye øjenproteser i et forsøg på at give ham et naturligt udseende, om end ikke hans syn, tilbage.

LÆS OGSÅ: Lempelse af etbarnspolitik fører næppe til kinesisk babyboom

Sagen om Guo Bin, der blev fundet blodig og uden sine øjenæbler på en mark nær sit hjem i Fexi i Shanxi-provinsen sidst i august, kaster lys på Kinas sorte marked for menneskelige organer. Ifølge de første rapporter fra det kinesiske nyhedsbureau Xinhua var drengen blevet bedøvet af gerningspersonen, og hans øjenæbler blev fundet i nærheden med manglende hornhinder. Senere sagde politiet, at øjnene var intakte, men eksperter har draget tvivl om troværdigheden af den forklaring. Organhandel og -tyveri er en stor og profitabel industri i Kina, hvor 1,5 millioner mennesker mangler organer hvert år, men hvor kun 10.000 patienter får den nødvendige transplantation. På grund af et stort kulturelt tabu forbundet med organdonation i Kina er listen af frivillige donorer lille, og den kinesiske regering indrømmede i 2009, at 65 procent af de donerede organer kom fra henrettede fanger. Sidste år erklærede regeringen, at den vil udfase denne praksis.

Kinas sorte marked for organer har gjort landet til en destination for velhavende transplantations-turister, og der er flere kendte tilfælde af organtyveri og illegal organsalg. Nyrer står øverst på listen over eftertragtede organer, men både øjne og hornhinder er også i høj kurs.

Læger håber, at ny teknologi inden for et årti vil hjælpe med at give seksårige Guo Bin noget af synet tilbage.