Ny englebog af Märtha Louise forarger nordmændene

Prinsesse Märtha Louise beskyldes for at misbruge sin status som prinsesse for at skabe opmærksomhed om sin nye bog. --

Prinsesse Märtha Louise beskyldes for at misbruge sin status som prinsesse for at skabe opmærksomhed om sin nye bog. -- Foto: Lise Åserud. / Scanpix

Den norske prinsesse har udgivet en ny bog om at finde sin egen skytsengel, og nu er der igen heftig debat om hendes alternative sider

En ny bog om at finde sin skytsengel sætter nordmændenes sind i kog.

Den er nemlig skrevet af den norske prinsesse Märtha Louise. Det er ikke det med englene, der er det største problem. For langt de fleste nordmænd kan acceptere troen på engle. Men det er det, at prinsessen bruger sin status som prinsesse for at få opmærksomhed, som skaber modstand.

I 2007 skabte den norske prinsesse store overskrifter, da Se & Hør kunne afsløre, at hun havde startet en engleskole. Mediestormen blev så hektisk, at prinsessen endte med at sygemelde sig. Men nu er hun tilbage med en bog, "Møt din skytsengel", om at finde sin egen skytsengel, og placerer nok en gang sig selv midt i en ophedet debat.

Bogen er en såkaldt selvhjælpsbog, der skal give folk mulighed for at finde deres aura og skytsengel og på den måde komme i bedre harmoni med sig selv. Den følges op af undervisningsseminarier rundt i hele landet. Og bogen har fået intens medieopmærksomhed. Avisen Aftenposten havde sidste fredag ni sider i sit magasintillæg, hvor prinsessen sammen med sin samarbejdspartner skulle lære journalisten at finde sin aura.

Prinsessens brug af sin status i markedsføringssammenhæng forarger mange skribenter i de øvrige norske medier. Flere mener, at bogen slet ikke ville være blevet anmeldt, hvis den da ikke var skrevet af en prinsesse. Selve indholdet får også en hård medfart.

– Det er en temmelig dårlig bog, fordi den er helt uden alvor. Forfattere og forlag begiver sig ind på en bane, hvor der faktisk er søgende sjæle, som holdes for nar. Det drejer sig om åndeligt kvaksalveri, som de falske apotekervarer, som man kan købe på nettet, mener eksempelvis Trond Berg Eriksen, medieprofessor ved universitetet i Oslo.

Märtha Louise forklarer i et interview, at hun har skrevet bogen, fordi hun gerne ville give flere mennesker mulighed for at finde sig selv. Hun forklarer, at hun selv i mange år havde sin aura alt for langt ude og lod andre mennesker suge af sin energi. Og det er den erfaring, hun gerne vil have andre til at bruge.

Men måden, hun beskriver skytsenglene på, minder på mange måder om, hvordan en kristen ville beskrive sit forhold til Jesus, påpeger flere. Det er en, der er der, som man kan tale med, og som bekymrer sig om, hvordan man har det. Alligevel viser en undersøgelse, som avisen VG har lavet, at fire ud af ti nordmænd tror som prinsessen.

Nyåndeligheden har altså fået fat i det norske folk, og derfor provokerer bogen mere traditionelle kristne, der ikke deler prinsessens syn på engle som væsner, man kan se og kommunikere med. Andre mener, at bogen også har en positiv værdi, fordi den er med til at nuancere debatten omkring åndelighed i Norge. Den norske konge har selv fortalt i et interview med avisen Vårt Land, at han ser sig selv som personlig kristen. Og Märtha Louise har tidligere fortalt, at hendes kristne opdragelse spiller en stor rolle i hendes liv.

Märtha Louise debuterede i 2004 som børnebogsforfatter med "Hvorfor de kongelige ikke har krone på hovedet", og hun har sammen med sin mand, Ari Behn, udgivet "Fra hjerte til hjerte", der er en bog om deres pilgrimsfærd til Trondheim.

dalby@kristeligt-dagblad.dk

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.