Ny polsk abortlov var en tabersag

En strengere abortlov ville ende med at gøre ondt på det national- konservative regeringsparti, vurderer polsk ekspert

Jaroslaw Kaczynski til højre på billedet er formand for det konservative parti Lov og Retfærdighed, og han er blandt dem, der var imod et totalforbud mod abort. Han ses her lige før afstemningen.
Jaroslaw Kaczynski til højre på billedet er formand for det konservative parti Lov og Retfærdighed, og han er blandt dem, der var imod et totalforbud mod abort. Han ses her lige før afstemningen. Foto: AP/Polfoto.

Klædt i sort og med en paraply i hånden stod den 32-årige polak Anna Wielemborek mandag aften foran parlamentet i Warszsawa i fire timer. Hun var ikke den eneste, der havde trodset regnen. Op mod 100.000 polske kvinder og mænd havde i mandags samlet sig i byer over hele Polen for at vise deres modstand mod et de facto totalforbud mod abort, som var ved at blive vedtaget i parlamentet. I går viste det sig, at protesterne havde gjort indtryk, da et flertal i parlamentet afviste lovforslaget i anden behandling.

”Jeg er stolt af alle, der har været med til at protestere. Vi har vist, at når mennesker går sammen, kan vi forsvare os mod staten, der imod vores vilje havde et ønske om at bestemme over vores liv,” skriver Anna Wielemborek i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Hun besluttede sig for at deltage i protesterne af frygt for, hvilke konsekvenser den foreslåede abortlov ville have.

”Jeg var bange for, at jeg, min søster eller en veninde ville kunne ende i fængsel, hvis en af os fik en spontan abort, fordi vi ikke ville kunne bevise, at vi ikke havde fået foretaget en provokeret abort. Jeg var også bange for, at hvis jeg kom i livsfare under graviditeten, ville jeg ikke kunne få fjernet barnet. Jeg vil gerne have børn, men jeg vil ikke dø for det,” skriver Anna Wielemborek, der har en kandidat i statskundskab fra Warszawa Universitet.

Abortlovgivningen i det katolske Polen er i forvejen en af de mest restriktive i Europa, men stod til at blive strammet yderligere, efter at en anti-abort-organisation havde indsamlet 500.000 underskrifter for et totalt forbud mod abort. Med støtte fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) blev det tidligere i sommer taget op i parlamentets underhus, Sejm.

Men de mange protester fik åbenbart partiets formand, Jaroslaw Kaczynski, til at ændre holdning, og han bad i går sine nationalkonservative partifæller nedstemme forslaget sammen med de liberale parlamentsmedlemmer. Og den ordre var noget overraskende, mener den polske advokat Dominika Bychawska-Siniarska fra Helsinki Fonden for Menneskerettigheder i Warszawa.

”Det var meget chokerende, at PiS-medlemmerne blev bedt om at nedstemme loven, for ved førstebehandlingen af loven var der ikke krav om partidisciplin. Størstedelen af partiet stemte for at arbejde videre med at få loven indført, og deres stemmer er grunden til, at loven overhovedet var ved at blive indført,” siger Dominika Bychawska-Siniarska.

Hun er ikke i tvivl om, at det er protesterne fra polakker i alle aldre, der er årsag til partiets kovending.

”De så, hvor mange mennesker, der blev vrede på grund af den her lov, og det kan give partiet store problemer efter kun et år ved magten,” siger hun.

Partilederen Jaroslaw Kaczynski udtalte i parlamentet i går, at ”PiS vil fortsætte med at kæmpe for beskyttelsen af liv”. Samtidig skriver flere polske medier, at regeringen vil udarbejde en ny, mindre restriktiv abortlov. Men det tror Dominika Bychawska-Siniarska ikke kommer til at ske.

”De vil højst sandsynligt ikke turde røre ved abortlovgivningen igen. Loven er allerede ret konservativ, og den er på mange måder et kompromis mellem den position, som den katolske kirke indtager, og den mere liberale del af det polske samfund. Alle parter, også politikerne, har fået en lærestreg i denne sag,” siger den polske advokat, der vurderer, at begge grupper kan leve med den eksisterende lov, hvor abort kun er lovlig i særlige tilfælde.