Østeuropa kræver at blive taget alvorligt i EU

11.02.2016, Spielfeld, AUT, Flüchtlingskrise, Sammelzentrum Spielfeld, im Bild Migranten und Flüchtlinge ...

Flere af de centraleuropæiske landes ledere har det seneste halve år og i tiden op til mødet i Prag luftet holdninger til flygtningekrisen, som mildt sagt adskiller sig en del fra deres vesteuropæiske kollegers, og som før eller senere nok skal bringe stemningen til kogepunktet for alvor. Foto: Erwin Scheriau/EXPA / Scanpix Denmark

De øst- og centraleuropæiske landes markante holdninger til flygtningekrisen skaber splittelse i EU, men landene vil ikke længere nøjes med at spille en sekundær rolle i unionen

Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn er på et møde i den såkaldte Visegrad-gruppe i den tjekkiske hovedstad, Prag, mandag aften blevet enige om, at en løsning af den nuværende flygtningekrise kræver et fælleseuropæisk samarbejde.

Rygterne om de centraleuropæiske landes oprør i forhold til det tyske forslag til en løsning af flygtningekrisen, som især bygger på et samarbejde med Tyrkiet, er således udeblevet i denne omgang.

Uenighederne lurer dog fortsat i kulissen, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, inden de dukker op til overfladen igen.

Flere af de centraleuropæiske landes ledere har det seneste halve år og i tiden op til mødet i Prag luftet holdninger til flygtningekrisen, som mildt sagt adskiller sig en del fra deres vesteuropæiske kollegers, og som før eller senere nok skal bringe stemningen til kogepunktet for alvor.

Men flygtningekrisen og Visegrad-landenes fælles holdning til den har utvivlsomt styrket de fire landes position i EU. De vesteuropæiske EU-ledere vil derfor ikke længere være i stand til gennemtrumfe beslutninger, som ikke inkluderer de fire centraleuropæiske lande.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.