Omskæringsritual koster drenge livet i Sydafrika

Årligt omskæres omkring 30.000 drenge i Sydafrika i forbindelse med manddomsritual i flere stammer. I år har det kostet ekstra mange dødsfald og indlagte

I Sydafrika er 40 drenge mellem 10 og 15 år døde efter at have gennemgået den traditionelle omskæring. Arkivfoto.
I Sydafrika er 40 drenge mellem 10 og 15 år døde efter at have gennemgået den traditionelle omskæring. Arkivfoto. . Foto: Karsten Schnack.

I Sydafrika vækker århundredergamle stammetraditioner for omskæring af drenge nu harme i offentligheden, efter at 40 drenge mellem 10 og 15 år er døde efter at have gennemgået den traditionelle omskæring, og yderligere 300 drenge er blevet indlagt på hospitalet. Indlæggelserne skyldes ifølge sundhedsdepartementet i Eastern Cape Province, hvor mange af indlæggelserne har fundet sted, blandt andet rådnende kønsorganer, infektioner og dehydrering.

LÆS OGSÅ: Bare et lillebitte stykke?

De nylige dødsfald kommer i kølvandet på et forår, hvor omskæringer allerede har kostet 30 drenge livet. Selvom det er en kendt praksis, som hvert år koster menneskeliv, er de indrapporterede tal i år så høje, at det har vakt vrede i den brede offentlighed og har fået Sydafrikas politikere til at finde sammen i en ellers sjældent set fælles front. Fronten gælder ikke selve omskæringen af drengene, men den måde en stor del af omskæringerne bliver foretaget på af stammernes ældre og uden sterile redskaber.

I en tale henvendt til parlamentet har landets præsident, Jacob Zuma, understreget, at de personer, der har udført indgrebene på de nu afdøde drenge er at betragte som kriminelle og også skal behandles som sådan. Politiet behandler i øjeblikket knap 30 af dødsfaldene som mordsager. Præsidenten lagde ikke skjul på, at der er behov for ændringer i stammetraditionen.

Jeg appellerer til vores traditionelle ledere om at gentænke den måde, overgangsritualerne finder sted på, sagde han.

LÆS OGSÅ: Omskæring af børn er blevet djævelens værk

Omskæringen er blot én etape i det ugelange ritual, der for stammer som xhosa, ndebele og sotho er selve forudsætningen for, at drenge kan blive til mænd. Overgangsritualet kræver, at de omskårne unge mænd typisk tilbringer mellem tre og otte uger alene ude i bushen, mens såret heler. Hvis ritualet bliver udført på helt traditionel vis, dækkes såret kun med nogle urter, der skal forhindre såret i at blive inficeret. Gennemgår drengene ikke ritualet, bliver de fortsat betragtet som børn og kan i mange tilfælde hverken gifte sig eller eje land.

Sydafrikas regering har i flere omgange opfordret de forældre, der gerne vil have deres søn omskåret til at få indgrebet udført på et hospital. Mens nogle har fulgt opfordringen, insisterer mange såvel forældre som sønner af kulturelle årsager fortsat på, at omskæringen finder sted på strengt traditionel vis.

Det anslås, at omkring 30.000 drenge hvert år bliver omskåret i Sydafrika.