Svenske humanister vil beskytte børn mod forældrenes religion

Opdragelse og religionsfrihed er på dagsordenen i Sverige. Humanistisk organisation fører en landsdækkende reklamekampagne mod religiøst præget børneopdragelse

En svensk organisation mener, at børns religionsfrihed også indebærer, at forældrene ikke bør præge børnene religiøst. Arkivfoto.
En svensk organisation mener, at børns religionsfrihed også indebærer, at forældrene ikke bør præge børnene religiøst. Arkivfoto.

Har forældre ret til at opdrage deres børn i egen tro, eller skal børn beskyttes imod Bibelen, Koranen og Toraen, indtil de som voksne selv kan vælge, hvilket livssyn der passer dem?

Det spørgsmål debatterer svenskerne, efter at organisationen Humanisterne har indledt en reklamekampagne i flere landsdækkende medier, der opfordrer til, at forældres religiøse overbevisning ikke bør indgå i børneopdragelsen.

”Hvis man stempler børn med én livsanskuelse, krænker man dem som individer. Religionsfriheden gælder for alle,” lyder det i annoncen.

Organisationen forsvarer kampagnen i et debatindlæg i Svenska Dagbladet, hvor de under overskriften ”Humanisterne tager børns religionsfrihed alvorligt” skriver, at Svenska Kyrkan burde ændre praksis og indføre en grænse på 16 år som minimumsalder for medlemskab.

Desuden bør alle, der ikke selv melder sig ind, inden de fylder 18 år, slettes fra registret.

”Man begrænser menneskers frihed, når folk aktivt skal fravælge et medlemskab, de ikke selv har indgået (“) Det hindrer naturligvis ikke forældre i at opfostre børn efter egne værdisæt, eller at børnene følger forældrenes tro, så længe de har tanke- og religionsfrihed,” skriver fire bestyrelsesmedlemmer i indlægget.

Humanisterne mener ikke, at man skal isolere børn fra religion, men at de tværtimod bør opdrages i religiøs mangfoldighed.

”Særligt i dagens Sverige, hvor vi er beriget af mange forskellige kulturer og religioner, er det vigtigt, at man møder flere forskellige livsanskuelser i løbet af opvæksten,” skriver Humanisterne.

Organisationen møder bred kritik for holdningerne, hvor blandt andre forfatter og kulturskribent på avisen Dagens Nyheter Anita Goldman peger på, at kampagnen er udtryk for et yderligtgående syn på religion, og at det ikke kan undgås, at mennesker bliver påvirket af den sociale, religiøse og historiske arv, de vokser op i.

”Man bør måske opgradere Sverige fra ikke alene at være et ekstremt land til også at være ekstremistisk. Her kan man redefinere den FN-sikrede religionsfrihed til friheden fra religion i annoncer i etablerede liberale aviser. Uden at nogen løfter øjenbrynene kan man påstå, at alle, der udsættes for religion, krænkes,” skriver Anita Goldman i en kommentar.

Hun sammenligner Humanisternes syn på individet som et uberørt blad - hvor den sekulære humanisme indprentes, og alt andet ses som krænkende - med totalitære regimer som Nordkorea og Nazityskland.

”Næste skridt bliver måske at indføre et holdningspoliti, der trænger ind i hjemmet og lytter efter, om der synges sange med bestemte livsanskuelser (“), og om der sågar læses op af den voldsomt reaktionære Bibel, som måske burde forbydes af alle under 18 år,” spørger hun?

Ifølge Andreas Ekström, der er debatskribent på dagbladet Sydsvenskan, misforstår Anita Goldman Humanisternes kampagne, når hun kalder budskabet ekstremistisk.

”Annoncen er harmløs og indeholder nogle forsigtige formuleringer om det problematiske i at opdrage børn religiøst (“) Det absolut værste er, at hun kalder det opsigtsvækkende, at religionsfriheden også indbefatter friheden fra religion,” skriver han.

Men den holdning deler den kristne avis Dagen ikke, som i en leder kalder idéen om en neutral opvækst for absurd og modsat Humanisterne peger på børnenes ret til at kende forældrenes tro.

”Tanken om, at børn selv skal kunne vælge, er ved første øjekast sympatisk, men også virkelighedsfjern. Børn påvirkes først og fremmest af forældrene, men også af andre voksne, omgangskredsen og kultur (“) På den måde formes personligheden, som årene går,” skriver avisen.

”Alle normale forældre vil deres børn det bedste og videregive det, der giver deres liv mening. Det er ikke alene et personligt ønske, men også en pligt ifølge FN's Børnekonvention. I det perspektiv er det absurd at opfordre til, at kristne familier skal afstå fra bøn og bibellæsning for i stedet at præsentere et neutralt billede af andre livsanskuelser,” lyder det i avisens lederartikel.